Gazete Vatan Logo

ABD'den katliama ilk tepki!

ABD, Mısır'da olağanüstü hâl ilan edilmesine "şiddetle" karşı çıktı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin Mısır'da askeri liderler tarafından olağanüstü hâl edilmesine "şiddetle" karşı çıktığı belirtildi.

Beyaz Saray, Mısırlı göstericilere şiddet uygulanmasını kınayıp, ordunun olağanüstü hal ilan etmesine karşı çıktı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada orduya, Mısır halkının temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, TSİ 16.00'dan itibaren ülke genelinde bir aylığına olağanüstü hâl ilan edildiğini duyurmuştu.

AB: ENDİŞE VERİCİ

Mısır'daki darbe karşıtlarına yapılan kanlı müdahaleye Avrupa Birliği'nden de ilk tepki geldi. Ancak AB'nin tepkisi, müdahaleyle aynı şiddette olmadı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, "Gelen ölüm ve yaralanma haberleri aşırı derecede endişe verici" dedi.

Mann, "Şiddetin hiçbir şekilde çözüm getirmeyeceğini yineliyoruz ve Mısırlı yetkililere azami sağduyu çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

Fransa’dan Mısır’a "esef"li tepki

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mısır’daki olayların son derece esefle karşılandığı ve hayatını kaybedenler ile yaralananlara taziyede bulunulduğu kaydedildi.

Bakanlık yetkililerinden Marine Debliquis, İHA’ya yaptığı açıklamada, "Artık şiddet durmalı ve yeniden sakin bir atmosfer tesis edilmelidir. Fransa olarak tüm taraflara gerekli itidalin gösterilmesi ve orantısız güç kullanılmaması için çağrı yapıyoruz" dedi.

Debliquis ayrıca, "Dışişleri Bakanımız Laurent Fabius’un da birkaç gün önce altını çizdiği gibi bölgedeki kriz ancak ve ancak diyaloga öncelik veren yöntemler ile uzlaşmacı ve kapsayıcı biçimde barışçıl olarak çözülebilir" ifadesini kullandı.

ALMANYA'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Mısır'daki duruma dikkati çekerek, tüm siyasi güçlere diyaloğa ve müzakereye geri dönmeleri çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Mısır'da şiddetin ve kan akıtılmasının engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Westerwelle, ivedilikle tüm siyasi güçlerin dahil olduğu bir siyasi sürece geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

"Geçici hükümetten ve Mısırlı makamlardan barışçıl protestolara izin vermesini bekliyoruz. Aynı zamanda diğer siyasi güçlerden de şiddete mesafe koymalarını, şiddet çağrısı yapmamalarını ve şiddete başvurmamalarını bekliyoruz” diyen Westerwelle, bu açık beklentileri bugün Mısır tarafına da bildirdiklerini söyledi.

Westerwelle ayrıca, Mısır'da bulunan Alman vatandaşlarının Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarılarını dikkate almaları çağrısında bulundu.

İNGİLTERE: ACİL İTİDAL

İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alistair Burt, Mısır'da her zamankinden daha acil itidal ve diyaloğa ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Burt, resmi Twitter hesabında, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesiyle ilgili "Kahire'de bugün devam eden, ölümlere ve yaralanmalara neden olan olaylardan derin endişe duyuyorum. Her zamankinden daha acil itidal ve diyaloğa ihtiyaç var" diye yazdı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, Mısır'dan gelen haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetmişti.

Alistair Burt geçen ay Mısır'da temaslarda bulunmuş, hem Müslüman Kardeşler'in hem de geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmüştü. Burt, Müslüman Kardeşler'in siyasi sürecin içerisinde yer alması gerektiğini vurgulamış, taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.

İRAN VE KATAR'DAN KINAMA


İran, Mısır'da yüzlerce kişinin ölümü ve binlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanan güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik müdahalesini kınadı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "İran, Mısır'daki acı ve üzüntü verici gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Sivillere şiddet uygulanmasını ve halkın öldürülmesini şiddetle kınıyoruz ve olayların talihsiz sonuçlara yol açmasından derin endişe duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

Mısır'daki sorunların devam etmesinin ülkenin iç savaşa sürüklenme ihtimalini güçlendirdiği uyarısında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mısır'daki olayların doğuracağı tehlikeli sonuçlardan kaçınmak için karşıt görüşlü tüm tarafları sükunete çağırıyor ve bölgedeki mevcut krizleri göz önüne alarak şiddete en kısa zamanda son vermeleri konusunda uyarıyoruz. Bu doğrultuda Mısır'ın siyasi, ilmi ve dini önde gelenlerini ve tüm etnik grupları barışçıl tutum sergileyerek ulusal diyalog ve demokrasinin gerekliliklerinin sağlanması için işbirliği yapmaya çağırıyoruz." Açıklamada, Mısır'daki bu durumdan "Siyonistler, radikal gruplar ile emperyalist güçlerin bölgedeki ajanlarının" yarar sağlayacağı ifade edilerek, "Düşmanlar Mısır'ın gelişmesini ve kalkınmasını engellemek için halkı devrim yolundan saptırarak, ülkeyi gelecekte telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır" uyarısında bulunuldu.

Katar da Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere yönelik müdahalesini kınadı.

Katar resmi haber ajansında yer alan açıklamada, Katar Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Katar'ın, Rabiat’ül Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan müdahalesini kınadığı ifade edildi.

Katarlı yetkililer, Katar'ın, "Mısır'da gücü ve yetkileri elinde bulunduranların", barışçıl gösterilerle karşı karşıya gelecek bir yöntem kullanmaktan kaçınmasını ve eylemcilerin canlarını korumasını temenni ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı