Gazete Vatan Logo

ABD'den İHA kullanmasını talep ettiler!

Batı Afrika ülkesi Nijer, ABD'den Mali sınırındaki cihatçı militanlara karşı silahlı 'İnsansız Hava Aracı' (İHA) kullanmasını talep etti. Nijer Savunma Bakanı'nın talebi ülkede Nijer-ABD ortak gücüne yapılan pusuda 4 ABD askerinin ölmesinin ardından geldi.

ABD'den İHA kullanmasını talep ettiler!

Reuters'a bir mülakat veren Nijer Savunma Bakanı Kalla Mountari, ABD'den halihazırda ülkede bulunan ABD'ye ait İHA'ları silahlandırmalarını istediğini söyledi.

Mountari "ABD'den bir kaç hafta önce onları (İHA'ları) silahlandırmasını ve ihtiyaç olduğunda kullanmalarını istedim" dedi.

'DÜŞMANLARIMIZ ÖĞRENECEK'

Savunma Bakanı "ABD bu isteği kabul etti mi?" sorusuna ise "Düşmanlarımız (yanıtı) öğrenecek" diye cevap verdi.

Bakan "ABD ile el ele çalışıyoruz. Bunun açık kanıtı ABD'li ve Nijerlilerin savaş alanında ülkemizin barışı ve güvenliği için hayatını kaybetmesi" diye konuştu.

ABD'NİN NİJER'DEKİ VARLIĞI OBAMA DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞTI

4 Ekim'de cihatçı militanlar Mali sınırında ABD-Nijer ortak gücüne keskin nişancı tüfekleri ve roketatarlarla saldırmış ve 4 ABD askeri ile 4 Nijer askerini öldürmüştü.

Saldırıyı IŞİD bağlantılı 'Büyük Sahra'daki İslam Devleti' adlı örgütün gerçekleştirdiğinden şüpheleniliyor.

Saldırı ABD'nin bu ülkedeki varlığı konusunda soru işaretleri ve eleştirileri beraberinde getirmişti.

Haberin Devamı

ABD'nin Nijer'deki varlığı 2013'te eski Başkan Barack Obama döneminde küçük ölçekli bir askeri eğitim programıyla başlamış, ardından istihbarat toplama ve diğer operasyonlarda destek amacıyla askeri varlık 800 personele yükseltilmişti.

100 MİLYON DOLARLIK İHA ÜSSÜ BULUNUYOR

Agadez kentinde de ABD'ye ait 100 milyon dolar maliyetli bir İHA üssü inşa ediliyor. Ancak üsteki İHA'ların şu anda sadece gözlem görevinde kullanıldığı belirtiliyor.

İHA'ların operasyonlarda kullanılması sivil kayıplara yol açması nedeniyle dünyanın geri kalanında eleştirilen bir uygulama olarak biliniyor.