Gazete Vatan Logo

ABD’den hedef gösterdi: Yüzde 2.5

Merkez Bankası cılız büyümeyi gördü ve...

Faizlerin geldiği seviyeyi önemli ama yetersiz bulduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Büyümenin yolu faizi düşürüp iç piyasayı canlandırmaktan geçer” dedi

Piyasa Merkez Bankası’ndan 0.25 puanlık indirim beklerken Merkez Bankası, işsizlikte iyileşme olmaması, iç piyasadaki toparlanmanın da beklenenden az olması nedeniyle 0.50 puanlık indirime gitti. Tam 1 ay önce faizi yüzde 5’e çeken Merkez Bankası dünkü indirimle faizi yüzde 4.5’e çekmiş oldu. Her fırsatta frenden yana değil gazdan yana olduğunu söyleyen ve Merkez Bankası’nın faiz konusundaki muhafazakar tutumunu eleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, faizin en az 2 puan daha inebileceğine işaret etti.

‘Japonya gibi cesur ol’

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti kapsamında Washington’da bulunan Zafer Çağlayan CNBC-e/NTV ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası’ndan (MB) faiz indirim beklentisi olduğunu yineleyen Çağlayan, MB’nin Japonya gibi cesur olması gerektiğini söyledi. Çağlayan şunları söyledi:

Daha büyüğü gelir

“Gelmiş olduğumuz seviye önemli ama yetersiz. MB, biliyorsunuz maalesef ABD Merkez Bankası (Fed) kadar cesur olmamıştı. Ancak geçen ay Para Politikası Kurulu (PPK) bir cesaret örneği geç de olsa gösterdi. Bunun ekonomiye nasıl yansıdığını gördük. Türkiye tarihinin en düşük borçlanma faiziyle borçlanan bir yapıya dönüştü. Bu faizlerin reel sektöre, tüketiciye, üreticiye yansıması gerekiyor. Şimdi Merkez Bankası’nın PPK yeniden toplanacak. Ben faizlerde yine önemli bir düşüş yapacağını tahmin ediyorum. Yani en azından bu ülkenin eski bir sanayicisi olarak, Ekonomi Bakanı olarak böyle bir beklentim olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Daha gidecek yolumuz çok. Faiz konusunda Türkiye daha çok indirilebilecek olan bir yapıya sahip.”



İç talep toparlanıyor ihracatta sorun var

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.00’ten yüzde 4.50’ye indirdi. Kurul, gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 4.00’ten yüzde 3.50’ye, borç vermede yüzde 7.00’den yüzde 6.50’ye düşürdü.

Kurul, politika değişikliğinin nedenlerini ortaya şöyle koydu: “Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdi. Yurtiçi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlıyor.”

S&P: Yüzde 4’lük büyüme tutar

Standard & Poor’s (S&P) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Baş Ekonomisti Jean-Michel Six, Türkiye’nin Avrupa dışındaki ana ihracat piyasalarında görünen kuvvetli büyümenin, tüketici taleplerinin artacağı beklentisi ve yatırımdaki somut büyümenin, bu yıl ve önümüzdeki yıl Türkiye’nin yüzde 4 civarında büyümesini destekleyeceğini kaydetti. “Ancak bu tablonun olumluluğuna rağmen, G7 ülkelerinin -özellikle de Japonya’nın-genişlemeci para politikaları uygulamaya devam etmesi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı bazı yeni zorluklarla karşı karşıya bırakabilir” diyen Six, geçmişte olduğu gibi, ülkeye yüklü miktarda sermaye girmesinin varlık fiyatlarında artışı tetikleyebileceğine yurtiçi talebin artmasının da cari açığı GSYH’nin yüzde 7’sine taşıyabileceğine işaret etti.

Six “Bu şartlar altında Türkiye Merkez Bankası hem büyümeyi hem de mali istikrarı sağlamak arasında zor bir denge tutturmaya mecbur olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı