Gazete Vatan Logo

ABD'den Esad'a gönderme

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye'nin Paris İklim Anlaşması'nı imzalayacağını ilan etmesinin "ironik" olduğunu belirterek, "Eğer Suriye hükümeti havaya karışanları bu kadar umursuyorsa kendi halkına karşı gaz kullanmaması gerekir." dedi

ABD'den Esad'a gönderme

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, haftalık olağan basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'de Esad rejimi, Paris İklim Anlaşması'na katılmaya karar vermesi üzerine sorulan bir soruya sözcü, "Suriye hükümetinin (Paris İklim Anlaşması'na) dahil olması ironik. Eğer Suriye hükümeti havaya karışanları bu kadar umursuyorsa kendi halkına karşı gaz kullanmaması gerekir." diye konuştu.

Suriye'nin anlaşmayı destekleyeceğini açıklamasının ardından dışarıda kalan tek ülkenin ABD olacağının hatırlatılması üzerine Nauert, "Müsteşar Yardımcısı Tom Shannon, Almanya'nın Bonn şehrinde gerçekleşecek toplantıya katılacak. Shannon, ABD'yi temsil edecek. Genel olarak Paris anlaşmasına bakışımızda bir değişiklik olmadı. Bu konuda Başkan'ın kararını takip edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de Esad rejimi, Paris İklim Anlaşması'na katılmaya karar vermiş, bu kararla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, dünyada anlaşmanın altına imza atmayan tek devlet olarak kalmıştı.

Haberin Devamı

Suriyeli yetkililer, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı'nda Paris İklim Anlaşması'na katılma kararını açıklamıştı.

Suriye, ülkede devam eden iç savaş nedeniyle, 2015'te iklim anlaşması için yapılan görüşmelere katılamamıştı. 2015'te anlaşmayı yaklaşık 200 ülke imzalamış, Suriye'nin dışında sadece Nikaragua anlaşmanın dışında kalmıştı.

Ancak Haziran ayında ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini, "Çıkıyoruz. Ve yeniden müzakere etmeye başlayacağız, daha iyi bir anlaşma olup olmayacağını göreceğiz" sözleriyle duyurmuştu.

ABD'nin anlaşmadan çekileceğini ilan etmesinin ardından, Başkan Donald Trump, "Amerikan iş yerleri, çalışanları ve mükellefleri için daha elverişli koşullar getirilmesi" şartıyla yeniden müzakere etmeye açık olduklarını kaydetmişti.