Gazete Vatan Logo

ABD'den Çin'e Tiananmen çağrısı

Dışişleri Bakanı Pompeo, Pekin yönetiminden 29 yıl önce Tiananmen'de ölen kişi sayısını açıklamasını istedi.

ABD'den Çin'e Tiananmen çağrısı

Çin, tüm dünyanın gözünü ülkeye çevirdiği gösterileri bastırmak için tankları meydanlara sürmüş ve gerçek mermilerin kullanıldığı Tiananmen'de resmi olmayan rakamlara göre 2 bin kişi yaşamını yitirmişti.

ABD'den 4 Haziran 1989'da gerçekleşen tarihi müdahalenin yıldönümünde bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun imzasını taşıyan açıklamada, "Masum hayatların trajik kaybını hatırlıyoruz. Çin hükümetinin ölen, gözaltına alınan ya da kaybolanların tam sayısını açıklaması çağrısında bulunan uluslararası toplumun diğer üyelerine katılıyoruz" denildi.

Pompeo, baskının hafızalardan silinmemesi yönünde çaba gösterdikleri için hapsedilenlerin serbest bırakılması, bu gösterilere katılanlara ve ailelerini tacize son verilmesini istedi.

Açıklamada, 2010 Nobel Barış Ödülü sahibi Çinli muhalif Liu Ziaobo'nun "4 Haziran'ın ruhları hala huzura kavuşmadı" sözüne de yer verildi.

Çin'de 1989 yılının nisan ayından başlayarak 4 Haziran'a kadar süren ve başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda güç kullanılarak bastırılan olaylarda, resmi olmayan rakamlara göre iki binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Demokrasi, ifade özgürlüğü, enflasyon, siyasi bozulma ve yozlaşma gibi nedenlerle başlayan protestolara, başta ülkedeki aydın kesim ve öğrenciler olmak üzere yoğun katılım olmuştu.

Çin'in halen uluslararası toplum tarafından kınanmasına sebep olan olaylarda, 1978 yılındaki dışa açılımdan sonra uygulanan ekonomik reformların tetiklediği işsizlik, Çin Komünist Partisi'nin tutumu ve siyasi bozulma gibi nedenlerin etken olduğu kaydediliyor.

Olayların ilk başladığı zamanlarda hükümet, göstericilere müdahale etmemiş ancak protestocuların dağılmaması üzerine 20 Mayıs'ta ülkede sıkıyönetim ilan edilmişti.

Hükümet, protestocuların taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığı ve gösterilerin bastırılması gerektiği kararına vararak 4 Haziran gecesi tanklar ve askerleri meydana göndermişti. Güvenlik güçlerinin olayları bastırırken gerçek mermi kullanması sonucu Çin Kızılhaçı'na göre iki bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti. Diğer yandan, olayların ardından çok sayıda devlet ve parti yetkilisi gözaltına alınmış ya da ev hapsiyle cezalandırılmıştı.

Haberin Devamı

Çin yakın tarihinde geniş yankı uyandıran 'Tiananmen olayları', ülkedeki yeni nesil başta olmak üzere halk tarafından halen tam olarak bilinmiyor.