Gazete Vatan Logo

ABD'deki ikinci ön seçimin sonucu açıklandı

ABD'de yapılan ikinci ön seçimde milyarder Trump ve sosyalist Sanders ilk sırada yer aldı.

ABD'deki ikinci ön seçimin sonucu açıklandı

ABD'de başkan adaylarının belirlenmesi için yapılan ikinci ön seçimin sonuçları netleşti. New Hampshire'deki yarışı, Iowa'daki ilk önseçimi çok az farkla kaybeden Trump ve Sanders galip geldi.

ABD'de kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinde partilerin başkan adaylarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak ön seçimlerin ikincisi New Hampshire eyaletinde yapıldı. Başkanlık yolundaki bu ikinci ön seçimi Cumhuriyetçi Parti'den Donald Trump, Demokrat Parti'den de Bernie Sanders kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre oy oranı dağılımı şu şekilde oldu:

Demokratlar

Bernie Sanders: 59.9 Hillary Clinton: 38.5

Cumhuriyetçiler

Donald Trump: 34.5 John Kasich: 16.4 Ted Cruz: 11.5 Jeb Bush: 11.2 Marco Rubio: 10.5 Chris Christie: 7.6 Carly Fiorina: 4.2 Ben Carson: 2.3

İLK ÖN SEÇİMDE NE OLMUŞTU?

Ön seçimlerin ilki 1 Şubat'ta Iowa eyaletinde yapılmıştı. Iowa'da Demokratlardan Clinton ile Sanders yarışı kafa kafaya götürürken, Clinton rakibine binde 2 puan farkla üstünlük sağlamıştı. İstediği sonucu alamayan demokratların diğer aday adayı eski Maryland Valisi Martin O'Malley ise 'havlu attığını' duyurmuştu.

Cumhuriyetçilerde ise

Haberin Devamı

Teksas Senatörü Cruz oyların yüzde 28'ini toplayarak ilk sırada yer almıştı. Cruz'u yüzde 24 ile Trump, yüzde 23 ile de Rubio takip etmişti. Cumhuriyetçi Parti'de Iowa ön seçimlerinin ardından Kentucky Senatörü Rand Paul, eski Arkansas valisi Mike Huckabee ve eski Pensilvanya senatörü Rick Santorum adaylıktan çekilmişti.

Ülkede bir sonraki ön seçimler 20 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Demokrat Parti 20 Şubat'ta Nevada'da 'parti toplantıları' yöntemiyle, Cumhuriyetçi Parti ise Güney Carolina'da geleneksel seçim usulüyle ön seçimlerini yapacak.