Gazete Vatan Logo

ABD'de yumurta paniği!

ABD'nin 3 eyaletinde salmonella salgınına neden olan 380 milyon yumurta toplatılıyor

ABD’nin üç eyaletinde yüzlerce kişinin hastalanmasına yol açan salmonella salgınına neden olan 380 milyon yumurta toplatılıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yetkilileri, şimdilik salgında can kaybı olmadığını belirtti. Yetkililer, Minnesota eyaletinde görülen en az 7 salmonella vakasına yumurtaların neden olduğunu bildirdi. California eyaletinde haziran ayından bu yana 266, Colorado’da da haziran ve temmuzda 28 vakaya rastlandığı kaydedildi. Arizona, Nevada, İllinois, Texas ve Wisconsin’de şüpheli vakaların görüldüğü belirtildi. Sağlık yetkilileri, gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella bakterisinin, yumurtanın pişirilmesiyle öldürülebileceğini, ancak bu yumurtaların toplatıldığı yerlere götürülmesinin daha güvenli bir yol olacağı uyarısında bulunuyorlar.

Salmonella belirtileri

- 24/48 saat içinde kendini gösterir

- Şiddetli karın ağrısı

- Ateş, kanlı veya muzokalı ishal

- Kümes hayvanlarının yanısıra salmonella bakterisi sığır eti, süt ürünleri, salata sosu ve sos gibi pişmemiş yiyeceklerde bulunur.

- İnsan ve hayvan dışkısından et ve yumurtaya buşalabilir. Dışkılarının üzerinde yaşamaya bırakılan kümes hayvanları ve yumurtanın kabuğunu tutma yoluyla bulaşır.

- Tedavi edilmezse sindirim borusunda delik açabilir

- Bağışıklık sistemi tehlikede olan gençler ve yaşlılar için en büyük tehdit

- Antibiyotik tedavisiyle iyileşebilir, ancak kesinlikle bu doktor kontrolünde olmalıdır.

Haberin Devamı