Gazete Vatan Logo

ABD'de son durum!

ABD son çeyrekte %2.2 büyüdü ve 2014 yılını %2.4 büyüme ile kapadı. İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu değerlendirdi;

ABD ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde beklentilerin altında %2.2 oranında büyüme gösterdi. Beklentiler %2.4 seviyesindeydi. Bu veri ile birlikte ABD Reel büyüme hızı 2014 yılında %2.4 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri son üç yılın en yüksek büyüme verisi. ABD 2013 yılında %2.2 ve 2012 yılında %2.3 büyüme göstermişti. ABD reel GDP rakamı böylece 17.4 trilyon $ seviyesinde oluştu.

Kişisel tüketim ılımlı

Kişisel tüketim harcamaları ise son çeyrekte %4.4 ile beklentilerin üzerinde gelişti. Beklentiler %4.2 artacağı yönündeydi. Aynı şekilde çekirdek kişisel tüketim harcamaları %1.1 artışla beklentilere paralel geldi. Kişisel tüketim harcamalarındaki son çeyrek artış, 2014 yılının en büyük çeyrek artışına işaret ediyor. Bu kalem ‘de 2014 yılını totalde %2.5 büyüme ile kapadı. Kişisel tüketim harcamaları kalemi ABD GDP’sinin %68’ini oluşturması bakımından bu kalemdeki artış oldukça önemli. Bu kalemin en önemli iki alt kalemi Mal Grubunda artış 2014 yılında %3.4 ve hizmetler sektörü ise %2.1 oranında büyüme gösterdi.

Federal hükümet harcamaları ve ithalat büyümeyi yavaşlatan etkenler oldu

Haberin Devamı

Genel olarak son çeyrekte büyümeye negatif yönlü etki eden grup yine federal hükümet harcamaları görülüyor. Bunun dışında ithalattaki artış, konut dışı sabit yatırımlar ve özel sektör yatırımları büyümede yavaşlamaya neden olurken, kişisel tüketim harcamaları, ihracat, kamu ve yerel hükümet harcamaları büyümeye pozitif etki eden faktörler olmaya devam etti.

Veriler Dolardaki mevcut algıyı değiştirecek düzeyde değil

Genel olarak son çeyrek büyüme verisinde önceki hesaplamalara kıyasla yavaşlama görülse de, doları destekleyici bir veri denilebilir. Ancak dolarda mevcut durumundan ekstra güçlenme yaratacak düzeyde değil. Burada 29 Nisan tarihinde açıklanacak 2015 yılı ilk çeyrek büyüme verisi önemli olacak. 2014 yılının son çeyreğindeki yavaşlamanın, 2015 yılı ilk çeyrek de biraz daha net görülmesi beklenebilir.

Piyasalarda dolarda hafif değer

kayıpları dışında önemli bir gelişme oluşmadı Verinin ardından piyasalarda beklentinin altında olması nedeni ile dolarda sınırlı değer kayıpları gözlenirken, genel algının değişmediğini görüyoruz. Dolar endeksi veri sonrasında 97.45 seviyesinden 97.20 seviyelerine kadar gerileme oluştu. EURUSD paritesinde ise 1.0865’den 1.0895 seviyesine yükseliş görüldü. Buna karşılık Altın’da dolar lehine hareket görülüyor. Altın 1202 seviyesinden 1999 seviyesine gerileme gösterdi.

Haberin Devamı