Gazete Vatan Logo

ABD'de şimdi de tuvalet isyanı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın trans gençlerin kamu okullarında istedikleri tuvaleti kullanmasına izin veren talimatı kaldırması, yeni bir protesto dalgasına yol açtı.

ABD'de şimdi de tuvalet isyanı!

Bir önceki başkan Barack Obama'nın çıkardığı yönergenin iptali ülke çapında gösterilere yol açtı. Kalabalıklar, San Francisco, New York, Washington gibi şehirlerde sokağa çıktı.

Gökkuşağı bayrakları taşıyan göstericiler, 'Diren', 'Trans hakları insan haklarıdır', 'Trans çocuğumu seviyorum', 'Tüm çocuklarımızı koru' pankartlarıyla yürüdü.

Yemin töreninde milli marşı söyleyen şarkıcı yıkıldı

Trump'ın tuvalet kararı, yemin töreninde milli marış söyleyen 16 yaşındaki Jackie Evancho'yu da yıktı.

Trans bir birey olan kız kardeşi Juliet ile beraber ABC kanalına röportaj veren Evancho, Başkan Trump'a kız kardeşinin okulda neler yaşadığını yüz yüze anlatmak istediğini söyledi. Genç şarkıcı, Trump'ın kararından büyük hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.

Evancho'nun kız kardeşi Juliet ise her gün ayrımcılıkla karşılaştığını ve kendisine korkunç şeyler söylendiğini anlattı. Juliet, trans bireylerin tuvalet haklarının ne olduğunun bilinmediği bir ortamın güvenli olmadığını da sözlerine ekledi.

Teknoloji devleri tepki gösterdi

Haberin Devamı

Apple, Google, Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devleri karara karşı çıkan kurumlar arasında yer alıyor. Trump'ın bu kararına ilk tepkiyi CEO'su Tim Cook'un eşcinsel olduğunu açıkladığı Apple'dan geldi.

Google, yaptığı açıklamada trans öğrencilerin haklarında yaşanan bu gerilemeden ötürü endişeli olduklarını duyurdu.

Facebook ise eşitlik ve trans bireylerin eşit haklara sahip olması için destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

Salesforce, Microsoft ve Intel gibi şirketlerin yöneticileri ise #ProtectTransKids (Trans Gençleri Koruyun) etiketiyle paylaşımlarda bulundu.

DeGeneres'ten Twitter mesajı

Sesini yükseltenlerden biri de, ünlü televizyon sunucusu Ellen DeGeneres. Ellen DeGeneres, Twitter'dan, "Bu politikayla ilgili değil, insan haklarıyla ilgili bir mesele" dedi.

20 Ocak'ta koltuğunu devralan ABD Başkanı Trump'ın verdiği her karar, ülkedeki fay hatlarını sarstı. Neredeyse protestosuz bir gün bile geçmedi.

Yedi Müslüman ülkeye getirilen seyahat yasağı ve Meksika sınırına duvar kararı, en çok tepki çeken uygulamalar oldu.

Haberin Devamı

Oscar töreninde protesto bekleniyor

Pazar günü düzenlenecek Oscar Ödül Töreni'nin de protestolara sahne olması bekleniyor. Wall Street Journal gazetesi bu durumu sosyal medyadan 'Pazar günü şimdiye kadar düzenlenmiş en iyi giyimli Trump protestosu olacak' diye duyurdu.

Trump ekibi kararlı

Başkan Trump'ın sağ kolu ve başstratejisti ırkçı Steve Bannon ise, taraftarlarına kararlılık mesajı verdi.

Medyayı muhalefet partisi gibi davranmakla suçlayan Bannon, ana akım medyanın Trump hakkında fena halde yanıldığını savundu.

Bir konferansta konuşan ırkçı danışman, "Eğer ülkenizi size mücadele etmeden geri vereceklerini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Her gün bir mücadele olacak. Tam da bu, Donald Trump hakkında en fazla övündüğüm şeydir" dedi.

FBI kabul etmedi

Öte yandan, CNN televizyonu, Trump yönetiminin Ruslarla ilişkilerini gösteren haberlerin bitmesi için FBI'dan yardım istediğini duyurdu.

İlk olarak 14 Şubat'ta New York Times gazetesi, geçen yılın yaz aylarından itibaren Trump'a yakın bazı isimlerle Ruslar arasında doğrudan iletişim olduğu ve hükümeti ilgilendiren belli konularda görüşme ve müzakerelerin yapıldığını yazmıştı.

Haberin Devamı

CNN, üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'dan bazı yöneticilerin FBI'ın kamuoyuna açık bir şekilde ya da en azından basın mensuplarına 'Bu haberler yanlış' demesini istediğini aktardı. Ancak söz konusu talep FBI tarafından kabul edilmedi.