Gazete Vatan Logo

ABD’de seçim yarışı başladı

ABD’de kasımda gerçekleşecek başkanlık seçimlerindeki adayların belirlenmesi için düzenlenen ön seçimlerin ilk ayağı Iowa’da yapıldı

ABD’de seçim yarışı başladı

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak 45’inci başkanlık seçimleri için süreç, Iowa eyaletinde gerçekleştirilen ön seçimlerle başladı. Demokrat Parti’den eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Vermont Senatörü Bernie Sanders; Cumhuriyetçilerde ise iş adamı Donald Trump, Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio arasında şekillenen başkanlık yarışında ilk perde böylece açılmış oldu.

Başkanlık yarışında ön seçimler büyük önem taşıyor. Iowa’da ön seçim, Amerikan seçim sistemine özgü olan ‘parti toplantıları’ şeklinde adlandırılabilecek ‘caucus’ yöntemiyle yapılıyor. Vatandaşlar kilise, spor salonları gibi kamuya açık yerlerde bir araya gelerek aday adaylarının vaatlerini tartışıyor, daha sonra da tercih ettikleri adayı belirliyor.

Çoğunluğunu beyazların oluşturduğu yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı Iowa’daki ön seçimler, aday adaylarından hangilerinin yola devam edeceğinin belirlenmesi için gerçekleştiriliyor. 1972’den bu yana Iowa’da ilk üçe giremeyen hiçbir aday başkan seçilemedi.

Haberin Devamı

Iowa’nın ardından ikinci ön seçim New Hampshire eyaletinde yapılacak. Buradaki seçim, ‘primary’ olarak adlandırılan, adayların sıraya girerek sandıkta oy kullanacakları geleneksel seçim usulüyle gerçekleştirilecek. Bu eyaletteki seçim, aday adaylarının yarıştaki konumlarını gözler önüne serecek anahtar gösterge olarak kabul ediliyor.

Sanders için kritik

20 Şubat’ta ise her iki partinin farklı eyaletlerde ön seçimleri olacak. Cumhuriyetçi Parti, Güney Carolina’da geleneksel seçim usulüyle üçüncü ön seçimini yapacak. Demokrat Parti ise aynı Nevada eyaletinde parti toplantıları yöntemiyle ön seçimlerini gerçekleştirecek. Nevada’daki yarış, Bernie Sanders’ın Iowa ve New Hampshire’ın ardından adaylığı için kritik bir test olacak.

Aylar sürecek ön seçimlerin ardından 18 Temmuz’da Cumhuriyetçi Parti, 25 Temmuz’da ise Demokrat Parti’nin başkan adayı parti kurultayıyla resmiyet kazanacak. 8 Kasım’da ise ABD’de 100 milyondan fazla seçmen sandığa giderek ülkenin yeni başkanını belirleyecek.

Sanders öne geçebilir

Haberin Devamı

Son anketlerde Clinton’ın sadece 3 puan gerisinde olan sosyalist görüşlü Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın, ön seçimlerde çıkış yaparak favori aday haline gelebileceği söyleniyor.

Cepten harcıyor

Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump, kampanya bağışları ve harcamaları konusunda rakiplerinden oldukça geride. 2015’in son 3 ayında sadece 2.6 milyon dolar bağış toplayan Trump, aynı dönemde 6.9 milyon dolar harcadı. Trump’ın en yakın rakibi Ted Cruz ise, 20.5 milyon dolar bağış toplarken, 15.5 milyon dolar masraf yaptı.