Gazete Vatan Logo

ABD’de ilk kez ithal markalar 3 büyüğü solladı

ABD’de otomotiv sektöründe tehlike sinyalleri çalmaya başladı. 102 yıllık tarihe sahip olan otomobilin anavatanında ilk kez ’3 büyük’ olarak adlandırılan General Motors (GM), Ford ve Chrysler’in pazar payı yüzde 50’nin altına indi ve başta Japonya olmak üzere ithalatçıların gerisinde kaldı. ABD’de otomotiv satışlarındaki kan kaybı sürüyor. ABD’deki mortgage krizi ve yeniden 78 doları geçen petrol fiyatları, pazarı vurdu. Temmuz’da satışlar yüzde 8.7 düşüşle, 1.3 milyon adet olarak gerçekleşti. Yılın ikinci çeyreğinde sürpriz gerçekleştirerek 892 milyon dolar kâr açıklayan GM’in satışları yüzde 22.3 düştü. Diğer Detroit’li üreticiler olan Ford’un satışları yüzde 19.1, Chrysler’in yüzde 8.4 azaldı.

Mortgage krizi satışları vurdu

GM, Ford ve Chrysler’in yanı sıra Japon markalar da geçen ay hüsrana uğradı. Toyota’nın satışları yüzde 7.3 ile 3 yıl sonra ilk kez geriledi. Aynı şekilde Honda, Subaru, Mazda, Mitsubishi ve Isuzu da kan kaybetti. Bu düşüşte pick-up satışlarının batık mortgage kredilerinden en fazla etkilenen segment olması etkili oldu.

Ancak başta Asyalı üreticiler olmak üzere ABD’ye ithalat gerçekleştiren markalar, ’3 büyükleri’ ilk kez sollamayı başardı. Toyota, Honda, Nissan, Volkswagen, BMW, Hyundai ve Porsche gibi markaların satışı toplam pazarın yüzde 51.9’ini oluşturdu. GM, Ford ve Chrysler’in payı ise yüzde 48.1’de kaldı. Bu 3 ABD’li şirketin 1980’li yıllarda toplam pazardaki satış oranı yüzde 77’ydi. Sadece ABD’de yüzde 17.1 ile pazar payına ulaşan Toyota, nefesini GM’in ensesinde hissettirdi.

Haberin Devamı