Gazete Vatan Logo

ABD’de bilanço sürprizi sürüyor

‘İyi Citi’ ve ‘Kötü Citi’yi ayırdı, zarardan kâra geçti

Citigroup ve BofA, beklentilerin üzerinde kâr açıkladı. Hisse başına 0.31 dolar zarar etmesi beklenen Citigroup, 0.49 dolar kâr etti. Zarardaki aracılık kurumu Smith Barney’in yüzde 51’ini Morgan Stanley’e satan Citi, bu operasyon sayesinde 4.3 milyar dolar net kâra ulaştı.

ABD’de bilançolar, beklentilerden iyi gelmeye devam ediyor. Goldman Sachs, JP Morgan Chase’den sonra Citigroup ile Bank of America (BofA), beklentilerin üzerinde kâr açıkladı. Geçen yıl Ekim ayından beri ABD devleti tarafından üç kere kurtarılan ve bankacılık kurtarma fonu TARP’tan 45 milyar dolar yardım alan Citigroup, yılın ikinci çeyrekte hisse başına 0.49 dolar net kâr ettiğini açıkladı. Beklentiler bankanın hisse başına ortalama 0.31 dolar zarar açıklayacağı yönündeydi. Citigroup’un 4.3 milyar dolarlık bu sürpriz kârında Smith Barney satışından sağlanan 6.7 milyar dolar kâr etkili oldu. Smith Barney’den gelen kâr hariç tutulduğunda Citigroup, hisse başına 0.27 dolar zarar etti. Muhasebe kurallarına göre, Citigroup yüzde 51 hissesi Morgan Stanley’de olan yeni aracılık kurumundan eline geçen bütün geliri kâr hanesine yazabiliyor. Citigroup ikinci çeyrekte gelirlerini de 17.54 milyar dolardan 29.97 milyar dolara yükseltti.

Bank of America da ikinci çeyrekte hisse başına 0.33 dolar kâr ettiğini duyurdu. Analistler, BofA’nın hisse başına 0.29 dolar kâr açıklayacağını öngörüyordu.

General Electric de birinci çeyrekte hisse başına 0.26 dolar kâr ettiğini açıkladı. Analistler, şirketin 0.21 dolar kâr etmesini bekliyordu. Şirketin gelirleri ise yüzde 9 gerileyerek 38.4 milyar dolar oldu. Şirket, ABD Hazinesi’nin uyguladığı stres testleri sonucunda yeni sermaye ihtiyacı olmadığının açıklanmasının beklendiğini bildirdi. Arama motoru Google ise ikinci çeyrekte kârını yüzde 18 artırarak, 1.48 milyar dolara yükseltti.

Kötü Citi’yi Morgan Stanley’e sattı

Citi, yeni varlık satışları yaparak ’İyi Citi’ ve ’Kötü Citi’ ayrımına gitti. Banka, Smith Barney aracılık kurumunu Morgan Stanley’nin varlık yönetim birimi ile birleştirdi. Ortak kurulan yeni menkul kıymet şirketi için Morgan Stanley yüzde 51 hisse için Citi’ye 2.7 milyar dolar ödedi.

Devler sürpriz yaptı

Kurum 2. çeyrek kârı (Milyar $)

Goldman Sachs 13.76

Citigroup 4.3

JP Morgan Chase 2.7

Bank of America 3.2

GE Capital 1.1

Haberin Devamı