Gazete Vatan Logo

ABD'de askeri okul başörtüsü talebini reddetti

ABD'de askeri bir okul, gelecek eğitim dönemi için kabul edilen Müslüman bir öğrencinin başörtüsüyle derslere girme talebini reddetti

ABD'de askeri okul başörtüsü talebini reddetti

ABD’nin South Carolina eyaletinde bulunan "The Citadel" adlı askeri okul, gelecek eğitim dönemi için kabul edilen Müslüman bir öğrencinin başörtüsüyle derslere girme talebini reddetti.

ABD’nin South Carolina eyaletinde bulunan "The Citadel" adlı askeri okulun başkanı Tuğgeneral John Rosa, yazılı bir açıklama yaparak, Müslüman öğrencinin talebi hakkındaki okulun kararını bildirdi.

Rosa, alınan karara rağmen Müslüman öğrencinin okula kaydını yaptırmasını ümit ettiklerini belirterek, "Başvuruyu ehemmiyetle incelendikten sonra, okulun üniformasında değişiklik yapamayacağımız kararını aldık ve talebe izin veremedik." ifadesini kullandı.

Okulda bütün öğrencilerin tek görünümde olmasının esas kabul edildiğini vurgulayan Rosa, "Öğrenciler arasında uyum bizim dört yıllık eğitimimizin en önemli esaslarından birisidir. The Citadel’in öğrencilerinden kıyafetleri ve davranışları bağlamında standart görünme talebi, okuldaki eğitim ve öğretim açısından hedefimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ABD basınında yer alan bilgilere göre, The Citadel öğrencileri, okulun belirlediği düğmeli uzun bir ceket giymek zorunda. Kadın ve erkek ayırmaksızın bütün öğrencilerin saçları ise kendisini birliğine adadığını göstermek adına, kısa kesilmiş olması gerekiyor.

ABD'deki Müslümanların haklarını savunan en büyük sivil toplum kuruluşu olarak bilinen Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) İletişim Direktörü İbrahim Hooper, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun kararını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

Öğrenciyle irtibat halinde olduklarını belirten Hooper, başörtüsüyle derslere girme talebine izin verilmediği sürece öğrencinin kayıt yaptırmayacağını kaydetti.

Hooper, "The Citadel gibi okulların içinde yaşadığımız ortamın farkında olması çok önemlidir. Bu ülkede, farklı birçok kültürden ve inanıştan insan yaşıyor." dedi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, okul 175 yıllık tarihinde şimdiye kadar, The Citadel üniformasını değiştirecek, herhangi bir dini sembole izin vermedi.

Haberin Devamı