Gazete Vatan Logo

ABD'de 40 milyon müşterinin kredi kartı bilgilerini çaldılar

ABD'de kredi kartları işlemi yapan bir şirketin güvenlik sisteminin delinmesi sonucu, 40 milyon müşteriye ait bilgiler çalındı

ABD'de kredi kartları işlemi yapan bir şirketin güvenlik sisteminin delinmesi sonucu, 40 milyon müşteriye ait bilgiler çalındı.

Olay MasterCard'ın kendilerine ait bir güvenlik biriminin, kredi kartları üzerinden birçok dolandırıcılık ihbarı belirlemesinden sonra ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, bankalar ve şirketler için hesap nakli yapan Arizona'daki CardSystems Solutions isimli bir şirketin güvenlik sisteminin delindiği ve kredi karti bilgilerine ulaşıldığı anlaşıldı.

MasterCard International, risk altındaki 40 milyon kredi kartının 13.9 milyonunun MasterCard müşterilerine ait olduğunu da bildirdi. Bu konuda müşterileri durumunda olan bankaları uyardıklarını açıklayan MasterCard, bu bankalardan kredi karti taşıyıcılarının korunması için gerekli önlemleri almalarını istediklerini belirtti. Şirket, MasterCard kredi kartlarının sosyal güvenlik numarası, doğum tarihi ve benzeri kritik bilgileri içermediğini de kaydetti.

CardSystems'den yapılan açıklamada ise dolandırıcılık amaçlı bir bilgisayar virüsüne maruz kaldıklarını ve müşteri bilgilerinin çalındığını bildirdi.

Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi danışmanlarından David Sobel'in verdiği bilgiye göre, olay bugüne kadarki en büyük mali bilgi hırsızlığı özelliğini taşıyor.

Müşterilerine ait bilgileri çalınan kredi karti şirketleri arasında bulunan American Express, Visa, Discover ve MBNA ise bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

Haziran ayı başında finans devi Citigroup'un 3.9 milyon müşterisine ait önemli bilgiler içeren kayıtlar kargo şirketi UPS tarafından kaybedilmişti. 2005 yılında müşteri bilgileri çalınan ya da kaybedilen diğer firmalar arasında Bank of America, ChoicePoint, PNC Finansal Hizmetler Grubu, Reed Elsevier'in LexisNexis birimi, Retail Venture ve Wachovia şirketi de bulunuyor.

Haberin Devamı