Gazete Vatan Logo

ABD-Çin geriliminde bir geri adım da Tayvan'dan!

ABD'nin yeni başkanı seçilen Donald Trump'ın ülkenin 'Birleşik Çin' politikasına rağmen Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapması üzerine çıkan krizde Tayvan'dan da geri adım geldi. Ing-wen, görüşmenin kendi dış politikalarında herhangi bir değişimi yansıtmadığını söyledi.

ABD-Çin geriliminde bir geri adım da Tayvan'dan!

Göreve 20 Ocak'ta başlayacak olan Donald Trump'ın ABD'nin 40 yıllık Çin politikasını hiçe sayarak Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapması üzerine Çin ve Tayvan arasında meydana gelen diplomatik kriz sona ermek üzere. ABD kanadından peşpeşe bu durumun Çin'e yönelik tek devlet politikasında herhangi bir değişimi göstermediğine dönük 'temin edici' açıklamaların ardından bugün Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen de bu göüşmenin amacının ABD'nin yeni sçilen başkanı Donald Trump'a saygı göstermek olduğunu, onun dışında ülkenin Çin ve dış politikasında herhangi bir değişikliği yansıtmadığını açıkladı.

'İSTİKRARIN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ'

Ing-wen, bugün ABD'nin sponsorluğunda Doğu-Batı Merkezi'nin başkent Taepei'de düzenlediği bir gezide ABD'li gazetecilere açıklama yaptı. Tek bir telefon görüşmesinin ülkenin dış politikasını değiştiremeyeceğini söyleyen Ing-Wen, "Bölgedeki istikrarın öneminin farkındayız. Bu görüşmede çok fazla alt metin aramaya gerek yok" dedi.

Obama yönetiminden üst düzey yetkililerin Çinli mevkidaşlarıyla konuşarak, Washington'ın Pekin politikasının değişmediği yönünde teminat verdiğini aktaran Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de, dün, ABD'nin Çin'e yönelik tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etmişti.

Haberin Devamı

Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü için Trump'ın geçen Cuma Tayvan lideriyle yaptığı telefon görüşmesi diplomatik kriz çıkarmıştı. Trump-Tsai görüşmesi kriz yaratınca Trump, pazar günü Twitter'dan topu Tayvan liderinin üzerine atarak "Tayvan Devlet Başkanı bugün tebrik etmek için beni aradı. Teşekkürler" diye yazmıştı. 'TRUMP'IN TAYVAN DOSTU EKİBİ AYARLADI' The Taipei Times gazetesi, telefon görüşmesinin Trump'ın Tayvan dostu ekibi tarafından ayarlandığını yazdı. Tsai Ing-wen'in sözcüsü Alex Huang, "Elbette iki taraf da görüşme öncesi mutabakata vardı" dedi.