Gazete Vatan Logo

ABD bilerek sızdırdı

İşte İran'dan merakla beklenen açıklama

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, WikiLeaks belgelerinin diğer ülkelerle ilişkilerini etkilemeyeceğini savundu: Bu belgelere hiç önem vermiyoruz.

Mahmud Ahmedinecad, belgelerde yer alan Arap ülkelerinin Amerika'ya "İran'ı vurun" çağrısına değindi. İran lideri çağrıyı "fesatlık" olarak niteledi, "İlişkiler etkilenmez. Bu belgelere hiç önem vermiyoruz." dedi.

Bunların hukuki bir değeri olmadığını söyleyen Ahmedinecad, "İran ve bölge ülkeleri dosttur. Bu tür arabozuculukların ülkeler arasındaki ilişkiler üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır" diye konuştu.

Mahmud Ahmedinecad, belgelerin sızdırılmadığını, belirli aralıklarla organize bir şekilde açıklanmak üzere Amerikan hükümeti tarafından siyasi amaçlarla çıkarıldığını savundu.

Ahmedinecad, İran'ın nükleer programı ile ilgili başlayacak müzakerelere de değindi; Türkiye ve Brezilya'nın da P5 artı bir ülkelerine katılması gerektiğini söyledi.

İran'la ilgili belgelerde ne var?
Dünyadaki ABD büyükelçiliklerinden gönderilen 250 binden fazla mesajda yer alan bilgilerin aktarıldığı belgelere göre, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın da aralarında bulunduğu bazı Arap liderleri, ABD'den İran'a, nükleer programına son vermesi için hava saldırısında bulunmasını istemişti.

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen ve İranlı bir nükleer bilimcinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bombalı saldırılara da değinen Ahmedinecad, saldırıyla ilgili olarak ABD ve Batılı hükümetleri suçladı.

Ahmedinecad, cinayetin arkasında "Hiç şüphesiz Siyonist rejimin ve Batılı hükümetlerin eli var" ifadesini kullandı.

Berlusconi: Genç kızlara yalan söylemeleri için ödeme yapıyorlar

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi, WikiLeaks tarafından yayınlanan gizli belgelerle ilgili sessizliğini bozarak, kendisiyle ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Şu ana kadar, yayınlanan bilgilere sadece gülüp geçtiğini söyleyen Berlusconi, resmi ziyaret için bulunduğu Libya’nın Trablus kentinden konuştu. Berlusconi, özellikle belgelerde yer alan ‘fizik ve politika yönünden zayıf’ ve ‘sık sık uzun geceler geçirme eğilimi nedeniyle yeterince dinlenemiyor’ değerlendirmelerine içerlemiş olacak ki “Genç kızlara yalan söylemeleri için ödeme yapıyorlar” dedi.

Başbakan Berlusconi, her ne kadar, sol kanadın sözcüsü gazetelerce de yayınlanan, üçüncü-dördüncü dereceden bürokratların değerlendirmelerini dikkate almadığını söylese de “Genç kızlara yalan söylesinler diye ödeme yapıyorlar” demekten de geri kalmadı. Berlusconi, “Ayda bir kere evimde, her şeyin düzgün, haysiyetli ve zarif olduğu bir akşam yemeği düzenlerim” derken bunun ötesinde ortaya atılan iddiaların ülkenin imajını zedelemekten ileri gitmediğini belirtti.

Berlusconi, bu yemeklerin genç eskortların boy gösterdiği partiler halinde gösterilmeye çalışılmasından rahatsızlık duyduğunu da altını çizerek, bu genç kızlar daha sonra bazı gazete ve televizyonlarda tecrübe adı altında ‘yalan dağları’ anlattıklarını dile getirdi. Başbakan Berlusconi, “Kendime bunu neden yaptıklarını soruyorum. Asılsız ve inanılmazlar. Bir genç kız kendisini tüm dünya önünde hayat kadını olarak teşhir edip, gelecekte bir iş ve eş bulma yollarını kapatıyor. Öyleyse kendime soruyorum, bu genç kızlara kim ödeme yapıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı