Gazete Vatan Logo

ABD Başkonsolosluk görevlisine FETÖ davası

ABD Başkonsolosluğu güvenlik şef yardımcısı Mete Cantürk, eşi ve kızı hakkında iddianame düzenlendi. Cantürk’ün çok sayıda FETÖ’cü ile irtibatı tespit edildi.

ABD Başkonsolosluk görevlisine FETÖ davası

Fetullahçı Terör Örgütü ile iltisaklı eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatı tespit edilmesinin ardından gözaltına alınıp 4 Ekim 2017 günü tutuklanarak cezaevine gönderilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz emniyet ifadesinde, başkonsoloslukta güvenlik şef yardımcısı olarak görev yapan Mete Cantürk'ün Zaman gazetesi abonesi olduğunu ve sohbetlere katıldığını belirtmişti. Bu ifade üzerine Mete Cantürk hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmaya Mete Cantürk'ün eşi Sevim ve kızı Kevser İrem Cantürk de dahil edilmişti. Sevim ve Kevser İrem Cantürk gözaltına alınmış, her iki isim adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı. Mete Cantürk ise başsavcılığın 8 Ekim 2017 günü verdiği gözaltı kararına rağmen yaklaşık 3 ay adreslerinde bulunamamıştı. 31 Ocak 2018 tarihinde savcılığa teslim olan Cantürk, ifadesinin ardından adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.

FETÖ'CÜ İLE İRTİBATLI

Mete Cantürk, Sevim Cantürk ve Kevser İrem Cantürk hakkında başsavcılıkça yürütülen soruşturma tamamlandı. Her üç isim hakkında da 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçu kapsamında iddianame düzenlendi. İddianamede, şüphelilerin FETÖ ile irtibatları anlatıldı. İddianameye göre, Mete Cantürk 2008 ile 2017 yılları arasında çok sayıda FETÖ'cü ile irtibat kurdu. Cantürk'ün irtibat kurduğu kişilerin FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan soruşturma geçiren kişiler olduğu, bazılarının tutuklu, bazılarının ise firari konumda bulundukları anlaşıldı. Cantürk'ün irtibatlı olduğu kişiler arasında FETÖ elebaşı Gülen'in avukatı Mehmet Kadir Filizer, FETÖ'cü polis müdürleri Ramazan Emekli, Ömer Köse, Zeki Bulut, Yurt Atayün, Bayram Özbek, Tufan Ergüder, Erol Demirhan, Mithat Aynacı, Zeki Taşkın ve Mutlu Ekizoğlu da bulunuyor. Cantürk'ün bu kişilerle irtibatı hakkında görev tanımı kapsamında makulmantıklı izahatlarda bulunamadığı kaydedildi. Metin Topuz'un Mete Cantürk hakkında verdiği ifade de iddianameye delil olarak girdi.

Haberin Devamı

"İŞİM GEREĞİ GÖRÜŞTÜM"

Haberin Devamı

Mete Cantürk ifadesinde, irtibatlı olduğu üst düzey FETÖ'cüler ile işi gereği görüşmüş olabileceğini, örgüt faaliyeti kapsamında irtibat kurmadığını iddia ederken Zaman Gazetesi abonesi olduğunu ise kabul etti.

EŞİ VE KIZI DA BAĞLANTILI

İddianamede, Sevim Cantürk ile Kevser İrem Cantürk'ün de FETÖ/PDY terör örgütüyle iltisaklı kişiler ile irtibatlı olduklarına yer verildi. İki şüphelinin örgüt ile organik bağ içerisine girip örgüt talimatları doğrultusunda faaliyetlerde bulunduklarına dair deliller elde edildiği ileri sürüldü. Sevim Cantürk'ün örgütün sohbet adını verdiği toplantılarına iştirak ettiği, okuma kampları ve sonrasında düzenlediği örgütsel ideolojiyi yerleştirmek maksadıyla tertip edilen okuma yarışmalarına katıldığı belirtildi. Şüpheliler ilerleyen günler İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkacak.

Kaynak: Sabah