Gazete Vatan Logo

ABD Başkanı Trump Filistin'e geçti!

ABD Başkanı Donald Trump ilk yurt dışı ziyareti kapsamında Filistin'e geçti.

ABD Başkanı Trump Filistin'e geçti!

Başkan seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretine çıkan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve İsrail'den sonra Filistin'e geçerek Mahmut Abbas ile görüştü. Filistin'de Devlet Başkanı Abbas tarafından resmi törenle karşılanan Trump, burada temaslarda bulunacak.

Trump, ziyareti öncesi İsrail'de yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistin arasında barış için fırsatların

olduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında kameralar karşısına geçti.

TRUMP "İSRAİL-FİLİSTİN BARIŞININ SAĞLANMASI KONUSUNDA KARARLIYIM"
Trump,"Barışın sağlanması konusunda kararlıyım. Bu iki liderle (Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) kalıcı bir barışa kavuşmak üzere çalışmayı umuyorum" dedi.
"FİLİSTİN EKONOMİSİNE DESTEK İÇİN..."
Ülkesinin Filistin ekonomisine destek olacağını söyleyen Trump, "Filistin ekonomisine destek için Başkan Abbas ile çalışmayı umuyoruz. Barışın tesisi için Filistinlilere ve İsraillilere yardım edeceğiz" ifadelerini kullandı.
TERÖRLE MÜCADELE
ABD Başkanı ayrıca İngiltere'nin Manchester kentinde bir konser salonunda gerçekleşen terör saldırısını kınayarak, "terörle" mücadelede kararlı olduğunu vurguladı.
Terörle mücadelede iş birliğinin gerekliliğine işaret eden Trump, şunları kaydetti: "Suudi Arabistan'daki zirve sırasında Arap ve Müslüman liderlere terörle mücadele konusunda birlikte çalışmamız gerektiğini söyledim. Onların terörle mücadeleye hazır olduklarını hissettim"

Haberin Devamı

'AĞLAMA DUVARI'NI İLK ZİYARET EDEN ABD BAŞKANI
Kiliseye ulaşmak için eski şehrin sokaklarını yürümek zorunda kalan Trump, Osmanlı Devleti'nin tanzim ettiği protokol çerçevesinde Kıyamet Kilisesi'nin yüzyıllardır anahtarlarını koruyan Müslüman Filistinli Cevdet ailesinin temsilcileri tarafından karşılandı. Trump, beraberindeki heyetle kilise ziyareti sırasında yetkililerden bilgi aldı.
Kıyamet Kilisesi'nin ardından Yahudilerin en kutsal mekan olarak saydığı Mescid-i Aksa'nın batı duvarı olan Burak Duvarı'na (Ağlama Duvarı) geçen Trump, Yahudilerin Kipasını takarak, kendisine eşlik eden hahamlardan bilgi aldı. Ağlama Duvarı'na sağ elini koyarak yaklaşık iki dakika dua eden Trump, Yahudiler gibi içinde dilekler içeren bir notu Ağlama Duvarı'ndaki aralıklara yerleştirdi.

Haberin Devamı

BURASI SİZİN BÖLGENİZ DEĞİL
Trump’ın İsrail’e gidişi öncesi ABD’li ve İsrailli yetkililer ayrıntıları konuşmak için Burak Duvarı’nı birlikte ziyaret etmişti. İsrail ekibi Başbakan Netanyahu’nun da Trump’a Ağlama Duvarı’nda eşlik etmesini istemişti ancak ABD’li yetkililer, İsraillilerin bu talebini reddetmişti. İsrail medyasına göre, ABD ekibinden bir yetkili İsraillilere, “Siz neden bahsediyorsunuz, bu sizi ilgilendirmez. Burası sizin sorumluluğunuz da bile değil. Sizin bölgeniz değil. Burası Batı Şeria’nın bir parçası” demişti. İsrail tarafının bu çıkış karşısında büyük şok yaşadığı ve ABD’li yetkililer ile Beyaz Saray’dan açıklama istediği ifade edilmişti.. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Burak Duvarı’nın (Ağlama Duvarı) nerede olduğuna dair sorulara yanıt vermekten kaçınmıştı.

Haberin Devamı