Gazete Vatan Logo

ABD Başkan Yardımcısı Biden Sırbistan'da

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Sırbistan'ın tüm bölge için ekonomik ve siyasi anlamda önemli bir temel taşı olduğunu belirterek, "Sırbistan'ın liderliği, Avrupa'nın bu kesimi için önemli." ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden Sırbistan'da

Sırbistan ve Kosova'yı kapsayan ziyaretleri çerçevesinde önce Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Biden, burada Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve Başbakan Aleksandar Vucic ile ayrı ayrı görüştü.

Sırbistan Sarayı'nda Başbakan Vucic ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Biden, birlik ve barış içindeki Batı Balkanlar'ın tüm Avrupa için son derece önemli olduğunu belirterek, bu birlik ve barış ortamı hususunda Sırbistan'ın önemine işaret etti.

Biden, Sırbistan'ın tüm bölge için ekonomik ve siyasi anlamda önemli bir temel taşı olduğunu vurgulayarak, "Sırbistan'ın liderliği, Avrupa'nın bu kesimi için önemli." diye konuştu.

Bölgedeki önemli meselelerde Vucic'in gösterdiği liderliği önemsediklerini aktaran Biden, "Sayın Başbakan, birçok alanda ülkenizi kazanan kılmak için büyük bir yol kat ettiniz. Birçok meselede, özellikle de Hırvatistan ile ilişkiler konusunda göstermiş olduğunuz liderliğe ben de Başkan Obama da saygı duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Biden, Sırbistan ile ABD'nin her konuda mutabık olmadığını belirterek, "90'lı yıllara ait çok fazla yara izi var. Ancak gerekli adımları atacağımızı ve bunu gelecek nesillerin de yapacağını umuyorum." dedi.

İki ülkenin ortak tarihinin bazı bölümlerinin acı verici olduğunu söyleyen Biden, ikili ilişkilerde yeni fasılların açılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Biden, 1990'lı yılların sonunda gerçekleşen NATO operasyonlarında hayatını kaybedenlerin ailelerine de başsağlığı diledi.

Belgrad-Priştine diyalog süreci görüşüldü

Başbakan Vucic de Sırbistan ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin yükseliş trendinde olduğuna işaret ederek, Biden ile görüşmesinde özellikle ikili ilişkileri, Belgrad-Kosova diyalog sürecini, bölgesel ilişkileri ve Sırbistan'ın AB üyelik sürecini ele aldıklarını aktardı.

Başta ABD'li yatırımcılar olmak üzere, Sırbistan'da yatırım yapmak isteyen herkes için güvenli bir yatırım atmosferi sağlayacaklarını kaydeden Vucic, bir ay içerisinde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Arnavut iş adamlarından oluşan bir heyeti de Belgrad'da ağırlayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Vucic, bölge barışı ve istikrarının korunmasında ABD'nin desteğinin son derece önemli olduğunu belirterek, bölgede istikrar ve barış olmadan ekonomik kalkınmadan ve vatandaşlara daha iyi bir yaşam sunulmasından da söz edilemeyeceğini kaydetti.

Çatışmaya girmek için bir kıvılcımın dahi yeterli olduğunu ve herkesin bir kaos içine girebileceğini söyleyen Vucic, istikrar ve barış için daha fazla enerji harcamaları gerektiğini dile getirdi.

Vucic, ABD'nin de barış içinde ve istikrarlı bir Batı Balkanlar istediğine emin olduğunu belirterek, Sırbistan'ın bu ortamın sağlanması için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Geçmişte yaşananları geride bırakıp geleceğe bakmak istediklerini aktaran Vucic, "Son 30 yıldır yaşananlara bakıldığında birçok kişi Sırp-Arnavut ilişkilerinde hatalar yaptı. Bu hatalar, ne halk, ne Sırbistan hükümeti, ne de şahsım için sorumluluk alma konusunda sorun teşkil etmedi. Aynısını diğerlerinin de yapacağına inanıyorum. Çünkü çok sayıda Sırp ve Arnavut hayatını kaybetti. Gelecekte bu tekrarlanmamalı." diye konuştu.

Haberin Devamı

Biden, Vucic ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Nikolic tarafından da kabul edildi.

Sırp radikaller protesto etti

Bu arada, Rusya yanlısı ve Batı karşıtı politikalarıyla bilinen Sırp Radikal Partisi (SRS) mensupları, Biden'in Belgrad ziyaretini protesto etti.

Daha önce açıklandığı üzere Cumhurbaşkanlığı önünde değil, Belgrad Belediye Meclisi önünde düzenlenen protestoda konuşan SRS Genel Başkanı Vojislav Seselj, Biden'in Sırbistan'da istenmediğini ifade etti.

Üzerinde ABD Başkan Adayı Donald Trump'un fotoğrafının ve "Trump'a oy verin" yazısının bulunduğu tişörtler giyen gruba hitap eden Seselj, Biden'in daha önce Sırbistan aleyhine yaptığı açıklamaları hatırlatarak, Sırp halkının bu nedenle Biden'den nefret ettiğini savundu.

Seselj, ABD'de ikamet eden Sırplara da başkanlık seçiminde Trump'ı destekleme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Geniş güvenlik önlemleri

Yerel saat ile 14.00 sularında Belgrad'a gelen Biden'ı, Sırbistan Başbakanı Vucic Nikola Tesla Havalimanı'nda resmi karşıladı.

Kendisine burada geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram edilen Joe Biden, daha sonra geniş güvenlik tedbirleri altında şehir merkezine hareket etti. Biden'ın Belgrad'daki temasları boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı ve birçok cadde trafiğe kapatıldı.

Biden daha önce de 2009 yılında Belgrad'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Kosova'ya gidecek

Joe Biden, Belgrad'daki temaslarını tamamladıktan sonra akşam saatlerinde Kosova'nın başkenti Priştine'ye hareket edecek.

Kosova'da bu akşam resmi bir teması öngörülmeyen Biden, yarın Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Başbakan İsa Mustafa ile ayrı ayrı görüşmeler yapacak.