Gazete Vatan Logo

ABD Başkan Yardımcısı Biden: Gücünü daha da büyütecek

"Bizim 5. maddeyle ilgili kesin yükümlülüklerimiz var. NATO, Rusya sınırlarındaki bölgelerde gücünü daha da büyütecek”

ABD Başkan Yardımcısı Biden: Gücünü daha da büyütecek

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, NATO'nun Rusya ile sınır bölgelerdeki gücünü daha da büyüteceğini açıkladı. Letonya’nın başkenti Riga’ya resmi ziyarette bulunan Biden, Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybaiskaite ve Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile bir araya geldi.

Biden temaslarının ardından yaptığı açıklamada, Baltık ülkelerinin ABD'nin ve NATO'nun "kararlılığından şüphe etmemesi" gerektiğini söyledi.

Baltık Haber Ajansı'nın haberine göre Biden, ABD’nin Litvanya, Letonya ve Estonya’nın ortağı konumunda bulunduğunu belirterek, ABD’deki iki ana siyasi partinin ülkenin NATO içindeki yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda hemfikir olduğununu vurguladı.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’un, ABD’nin Baltık ülkelerini olası Rus saldırısına karşı savunacağından emin olmadığı şeklindeki açıklamasına da değinen Biden, "Trump’ın söylediklerinin ciddiye alınmaması gerekir. Onun NATO anlaşmasının 5. maddesinin ne anlama geldiğini anladığını sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

Biden, bununla birlikte, Trump'ın açıklamalarının Rusya'yı saldırgan eylemlere teşvik edebileceğini savundu.

"Bizim 5. maddeyle ilgili kesin yükümlülüklerimiz var." ifadesini kullanan Biden, "NATO, Rusya sınırlarındaki bölgelerde gücünü daha da büyütecek." dedi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de ABD’nin başkanlık seçimlerinden sonra da NATO’daki yükümlüklerini yerine getirmeye devam edeceğine güvendiğini söyledi.

Başkan Yardımcısı Biden yarın Ankara’da temaslarda bulunacak. Biden'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı