Gazete Vatan Logo

ABD askerine çuval!

Gemiden çıkan ABD askerleri çıktıklarına pişman oldu

Gemiden çıkan ABD askerleri çıktıklarına pişman oldu. 2003 yılında Türk askerine çuval geçirme olayının rövanşı için Bodrum’da hazırlık yapan eylemciler, amaçlarına ulaştı. Amerikan askerleri Barlar Sokağı’na geldiklerine yolunu kesen eylemcilerden biri çuvalı bir ABD askerine geçirip kaçtı.

Bodrum’a önceki gün sabah saatlerinde gelen 290 ABD askerinin bulunduğu 61 bordo numaralı ’USS Ramage’ adlı savaş gemisinde görevli bazı askerler, dün öğlen saatlerinde kenti gezip alışveriş yapmak için gemiden ayrıldı. Aralarında subayların da olduğu ABD’li askerleri, Barlar Sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi’nde, aralarında Bodrum Yurttaş İnisiyatifi, TKP ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin bulunduğu 15 kişilik gurup, çuval gösterip ’Yankee go home’, ’Katil Amerika’ diye slogan atarak protesto etti.

Subaylar şikayetçi oldu

Gemiden 4’erli guruplar halinde 300 metre arayla çarşıya çıkan ABD’li asker ve subayların önüne geçerek çuval gösteren ve slogan atan guruptan bir kişi ise bir askerin başına çuval geçirdi.

Grup, yaşanan arbedenin ardından ara sokaklara dağılıp kaçarken, Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden 40’a yakın polis Çarşı ve Kumbahçe Mahallesi’ne sevk edildi. Sokak sokak eylemci arayan polis, olayın meydana geldiği caddedeki MOBESE kameralarını da incelemeye aldı. Olayın şokunu yaşayan ABD’li subaylardan ikisi İzmir’deki ABD Konsolosluğu’ndan gelen Türk rehber ve polislerle birlikte şikayetçi olmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. ABD’li askerlerin emniyet müdür

Taciz şikayeti

Bu sırada, daha önce ABD Büyükelçisi Francis Ricardone’yi Bodrum Kalesi’nde protesto eden ve gemiyle Bodrum’a gelen ABD askerlerinin kentte gezdikleri sırada, kadınları taciz ettiğini ileri süren Ayhan Karahan da ABD askerlerinden şikayetçi olmak üzere emniyet binasına geldi. Polis, Karahan’ı içeri almazken, daha sonra gelmesini söyleyip gönderdi. Emniyet Müdürlüğü önünde bir açıklama yapan Karahan, “Bodrum çarşısına çıkıp ellerini kollarını sallayarak gezen, esnafa, kadınlara hakaret ve taciz eden ABD’li askerlerinden şikayetçi olmak üzere geldim, ancak içeri alınmadım. Amerikan askerleri Bodrum’a geldikleri sürece rahat yürüyemeyecekler, bu kentin sokaklarında gezemeyecekler. Eylem yapan arkadaşlar ABD’li bir askere çuval geçirmiş. Eğer gelmeye devam ederlerse eylemler de sürecek” dedi.

‘Gemiye dönün’ emri

Sahil Güvenlik Komutanlığı’dan bir yetkili de Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek bilgi aldı. Yaşanan olayın ardından kentteki güvenlik önlemleri arttırıldı. Çarşıdaki tüm ABD askerlerinin izinlerinin iptal edildiği ve gemiye dönmelerinin istendiği belirtildi. Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı İlker Yücel yaptığı açıklamada, arkadaşlarının ABD’li askerin başına çuval geçirdiğini belirterek, “Olayın ardından gözaltı sayısı 8’e yükseldi. TGB Yönetim Kurulu Üyesi Utku Erkan, TGB Muğla İl Başkanı Beyhan Korkmaz ve yardımcısı Cemil Sözen’in de aralarında bulunduğu 8 arkadaşımız polis tarafından gözaltına alındı” dedi. Milas’ta otomobilde gözaltına alınarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen 8 kişi, sağlık kontrolüne götürülmek üzere polis merkezinden çıkartılırken, “Ülkemizde Amerikan askeri istemiyoruz. İzin vermeyeceğiz. Mehmetçiğimizin kanını emenler bu ülkede gezemez. Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” diye bağırdı.

Protestocu esnaf da gözaltında

Bodrum’da bir gurubun, alışveriş yapmak için görevli oldukları gemiden inen ABD’li askerleri protesto etmesinin ardından bu kez de üzerinde İngilizce ’Katil Amerikalılar Giremez’, ’Bu çarşıya ABD askeri giremez’ yazılı pankartı işyerine asan 49 yaşındaki Rauf Cankurtaran, polis tarafından gözaltına alındı. Barlar Sokağı’ndaki işyerinin sahibi evli ve 3 çocuk babası olan Cankurtaran, Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken sökülen pankarta el konuldu.


Haberin Devamı