Gazete Vatan Logo

ABD acil destek istedi!

ABD İsrailli asker için Türkiye ve Katar'dan destek istedi

ABD acil destek istedi!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Hamas'ın kaçırdığı ve İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon'un kuzeni olduğu söylenen ve İsrail ordusunda subay olarak görev yapan askerin serbest bırakılması için Türkiye ve Katar'dan acil olarak destek istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Hamas'ın esir aldığı İsrail askerinin serbest bırakılması için Türkiye'den acil yardım istedi. Kerry, "Kaçırılan İsrail askeri için Türkiye ve Katar devreye girmeli" dedi.

İsrail Ordusu Hamas'ın bir İsrail askerini kaçırdığını açıklamıştı. Askerin adının Adir Goldren olduğu öğrenilirken Goldren'in üst düzey bir subay olduğu ifade edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'de iki İsrailli askerin ölümüne ve birinin kaçırılmasına neden olan saldırıyı, taraflar arasında varılan 72 saatlik ateşkesin "çirkin bir ihlali" olarak nitelendirdi.

Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, iki İsrailli askerin ölümüne ve diğerinin kaçırılmasına neden olan bugünkü saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor. Bu, birkaç gündür görüşmeleri yapılan ateşkesin ve ABD ile Birleşmiş Milletlere (BM) verilen güvencenin çirkin bir ihlalidir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Gazze Şeridi'nin güvenliğini kontrolünde bulunduran Hamas'ın kaçırılan İsrailli askeri "hemen ve koşulsuz" olarak serbest bırakmasını isteyen Kerry, Hamas üzerinde nüfuzu bulunanlara seslenerek, bu mesajını, Hamas'a iletmeleri çağrısında bulundu.

Kerry, bugünkü ölümlerin ardından saldırının, çatışmalarda her iki taraf için daha fazla acıya ve can kaybına neden olmasının bir trajedi olacağını ifade etti. Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Temsilcisi ve Özel Koordinatör Robert Serry ve diğer bölgesel ortaklarla yakın temas halinde olduğunu kaydetti.

Kerry, "Uluslararası toplumun, Hamas tarafından İsrail'e yönelik tünel ve roket saldırılarını, sivillerin hayatlarını kaybetmesini ve acılarını sona erdirme noktasındaki çabalarını iki katına çıkarması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes, BM, ABD ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu diğer ortakların çabalarıyla ilan edilmişti. Ateşkesin başlamasından 2 saat sonra İsrail ordusu, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti. İsrail, bu saldırısıyla, ateşkes kurallarını ihlal etmişti.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamasında, sadece iki İsrail askerinin ölümü ve birinin kaçırılmasına değinmesi, İsrail ordusunun Refah kentindeki saldırısına yönelik herhangi bir ifade kullanmaması dikkat çekti.