Gazete Vatan Logo

ABD 70 yıl sonra Hiroşima’da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin 70 yıl önce atom bombası attığı Japonya’nın Hiroşima kentindeki anıtı ziyaret etti. Kerry, nükleer saldırının ardından kenti ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu

ABD 70 yıl sonra Hiroşima’da

G7 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı için Japonya’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nı ziyaret etti. Kerry, parkta bulunan müzedeki deftere, tüm dünyanın bu anıtı görmesi ve gücünü hissetmesi gerektiğini yazdı.

Savaşa ancak son çare olarak başvurulabileceğini belirten Kerry, “Bu anıt, sadece nükleer silah tehdidini sonlandırma zorunluluğumuzu değil, aynı zamanda tüm savaşlardan kaçınmaya kendimizi adamamız gerektiğini de acı bir şekilde hatırlatıyor. Bu anıt, barışı sağlamak ve geleceğin inşası için dünyayı değiştirme çabalarımızı iki katına çıkarmamızı zorunlu kılıyor” ifadesini kullandı.

Kerry, ABD’nin 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’yı atom bombasıyla vurmasının ardından kenti ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu. Anıtı, henüz hiçbir ABD Başkanı ziyaret etmedi.

Hâlâ özür yok

ABD Hiroşima’ya atılan atom bombası için Japonya’dan özür dilemeyi reddediyor. Eski ABD Başkanı George W. Bush, özrün ‘tarihin çarpıtılması olacağını’ söylemiş ve “Asla bunu yapmam” demişti.

Haberin Devamı

Hiroşima’da neler yaşandı?

- Atom bombasını taşıyan ‘B-29 Superfortress’ tipi bombardıman uçağı, Pasifik Okyanusu’ndaki Iwo Jima Adası’ndan yola çıktı ve 6 buçuk saat sonra 6 Ağustos 1945 sabahı bombayı Hiroşima üzerine bıraktı.

- 9 bin 600 metre yükseklikten bırakılan bomba 43 saniyelik düşüşün ardından kentin 550 metre üzerinde patladı.

- ‘Little Boy’ (Küçük çocuk) adı verilen bomba 13 bin ton TNT gücündeydi.

- 350 bin nüfuslu kentte 70 binden fazla kişi aynı gün ölmüş, izleyen aylarda bu rakam 140 bine yükselmişti.