Gazete Vatan Logo

ABD, IMF Başkanı'nı belirledi

ABD, IMF Başkanlığı için Fransa eski Maliye Bakanı Strauss-Kahn'i desteklediğini açıkladı. ABD Hazine Bakanının açıklamasından sonra IMF'ın yeni başkanının Strauss-Kahn olmasına kesin gözüyle bakılıyor. IMF hissedarı 150 ülke arasında ABD'nın payı yüzde 25 ile en yüksek düzeyinde bulunuyor. AB'nın de adayı olan Strauss-Kahn'ın Ekim ayındaki IMF/Dünya Bankası toplantılarına başkan olarak gidebileceği belirtiliyor.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson yaptığı açıklamada Ekim ayında yapılacak IMF başkanlık seçiminde Dominique Strauss-Kahn'ı tam destekleyeceğini bildirdi.

Paulson açıklamasında, eski Fransız Maliye Bakanı olan Strauss-Kahn'in deneyimlerinin IMF'in özellikle döviz kurları politikasında ve yükselmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinde ve IMF içinde daha fazla söz sahibi olması yönündeki politikaların uygulamaya sokulmasında önemli olduğunu belirtti.

IMF'nın mevcut Başkanı Rodrigo de Rato'nun, özel nedenlerden dolayı görevi bırakacağını açıklaması üzerine bu göreve Avrupa Birliği ve Rusya tarafından iki aday gösterilmişti. Avrupa Birliği’nin adayı olan 58 yaşındaki Fransız Dominique Strauss-Kahn bu yıl başında Fransa’nın Cumhurbaşkanı olmak istemiş ancak başaramamıştı.

Rusya’nın adayı olan Çek Cumhuriyeti’nin eski Başbakanı Josef Tosovsky 1998 yılında Başbakanlık yapmıştı. 56 yaşındaki Tosovsky, iki dönem de Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı yönetmişti.

IMF yetkilileri, Eylül ayı içinde iki adayla da mülakat yaparak, Ekim ayında boşalacak olan IMF Başkanlığı koltuğuna kimin oturacağına karar verecek.

Haberin Devamı