Gazete Vatan Logo

AB'yi tehdit ettiler: Ya paranız ya da canınız!

Brexit sürecinin resmen başlamasıyla İngiltere ve AB kavgaya erken tutuştu. Başbakan May'in sözlerinin uluslararası örgütte 'şantaj' olarak algılandığını yazan İngiliz basını, "May, AB'yi terör anlaşmasıyla tehdit ediyor" başlıkları attı.

AB'yi tehdit ettiler: Ya paranız ya da canınız!

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılığını resmen başlatan mektubun dün Brüksel'e ulaşmasıyla, Brexit kavgası da başladı. İngiliz gazeteleri, Başbakan Theresa May'in uluslararası örgütü terör anlaşmasıyla tehdit ettiğini yazıyor.

Bütün gazetelerin manşetten verdiği Brexit için atılan başlıklar şöyle:

The Times: May, AB'yi terör anlaşmasıyla tehdit ediyor

The Daily Telegraph: Muhteşem bir an (Mektubun verildiği anı gösteren fotoğrafın üstüne...)

The Guardian: AB uyarıyor! Bize şantaj yapmayın...

Financial Times: Teşekkürler ve güle güle...

Independent: Güle güle (17 dilde)

Daily Mirror: Brexit muharebesi başlıyor!

Daily Mail: Büyük Britanya geleceğinin şerefine... (Brexit sevdalısı Nigel Farage'ın fotoğrafıyla)

The Sun: May AB'yi tehdit etti! Ya paranız ya canınız...

The Guardian: Avrupa şantaj olarak algıladı

AB'nin İngiltere'ye yaptığı uyarıya dikkat çeken The Guardian, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupalı liderlere söylediği sözleri öne çıkarıyor. Gazete, kapsamlı bir Brexit anlaşması yapılmazsa bunun güvenlik iş birliğinde aksamalara neden olacağı uyarısının Avrupa'da 'şantaj' olarak algılandığını yazıyor.

Haberin Devamı

'AB uyarıyor: Bize şantaj yapmayın' manşetini atan gazete, Avrupa Birliği'nin kalbi Brüksel'deki üst düzey diplomatların, May'in bu sözlerini eleştirerek İngiltere'ye güvenliği 'pazarlık kartı' olarak kullanmaması uyarısında bulunduklarını belirtiyor.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalist bloğun lideri Gianni Pitella Guardian'a yaptığı açıklamada "Müzakerelerde insanların hayatlarıyla oynamak korkunç olur. Theresa May'in iyi bir başlangıç yaptığını söyleyemem" dedi. Gazete Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, May'in "paralel müzakere" talebini de hızlı şekilde reddettiğine dikkat çekiyor.

May Brexit müzakerelerinin, İngiltere ve AB'nin Brexit sonrası ilişkilerine dair görüşmelerle paralel yürütülmesini istemişti. Merkel ise AB ve İngiltere'nin gelecekteki ilişkilerinin ancak boşanma anlaşmasına varıldıktan sonra görüşüleceğini belirtti.

'Çok büyük, muazzam bir hata...'

Haberin Devamı

The Times gazetesinin sayfalarında ise, Avrupalı bürokratların tepkileri var.

"Yakın arkadaş olmak, aynı aileden olmakla bir değil" - Sigmar Gabriel, Almanya Dışişleri Bakanı

"Bugün çok uzun ve zorlu bir yolculuğun ilk günü" - Michel Barnier, Avrupa Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi

"Çok büyük, muazzam bir hata" - Andrej Plenkovic, Hırvatistan Başbakanı

"Bugün yaşananların hiç hoş bir yanı yok" - Joseph Muscat, Malta Başbakanı (Malta şu an AB'nin dönem başkanlığını yürütüyor)

"Tarihi bir an! Ulusal bağımsızlığını yeniden kazandığın için tebrikler Britanya! Hollanda da sizi takip edecek" - Geert Wilders, Aşırı sağcı göçmen karşıtı Hollanda Özgürlük Partisi'nin lideri

FT: Yine de esnek ve uzlaştırıcı...

Financial Times, AB May'in yaptığı güvenlik vurgusuna gösterse de Brexit mektubunun tonunun genel anlamda 'uzlaştırıcı ve esnek' bulunduğunu yazdı.

Gazete, Londra'nın 9 aydır takındığı Avrupa'dan şüphe duyan tavrını bir kenara bıraktığını ve bunun AB de rahatlama sağladığını ifade ediyor.

FT, Başbakan May'in geçen aylarda sürekli diler getirdiği "Anlaşmasızlık kötü bir anlaşmadan iyidir" sloganını dünkü açıklamalarında tekrarlamadığına da dikkat çekiyor. Ancak FT'ye göre, giriş ne kadar cesaret verici olsa da, Brexit sürecinde görev alan diplomatlar AB ile İngiltere arasındaki temel görüş farklılıklarının bilincinde.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık, 23 Haziran'da yapılan referandumda yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı.