Gazete Vatan Logo

AB’ye tam üyelikte bizi geçenleri tebrik ediyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ukrayna’nın AB’ye vizesiz seyahatinin önünün açılmasına ilişkin, “Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde bizden çok çok sonra gelip de bizim önümüze geçen bütün ülkeleri tebrik ediyoruz. AB’yi de bu başarısından dolayı kutluyoruz” dedi.

AB’ye tam üyelikte bizi geçenleri tebrik ediyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne vizesiz seyahatinin önünün açılmasına ilişkin, “Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde bizden çok çok sonra gelip de bizim önümüze geçen bütün ülkeleri tebrik ediyoruz. AB’yi de bu başarısından dolayı kutluyoruz” dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Ekonomi Bakanları 4. T oplantısı” kapsamında Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Stepan Kubiv ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, “Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tam üyelik süreci başladığında biz doğmamıştık daha doğrusu bizimle aynı yaşta. Bu süreçte bizden çok çok sonra gelip de bizim önümüzde geçen bütün ülkeleri tebrik ediyoruz, kutluyoruz. Avrupa Birliği’ni de bu başarısından dolayı kutluyoruz. Biz bu anlamda fiziki sonuçlar olarak değil, Türkiye olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesi olarak, bir enstrüman olarak görüyoruz Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz” diye konuştu.

Belge kabul edildi

Bakan Zeybekci, 2012 yılında Türkiye’nin öncülüğünde çalışmaları başlatılan KEİ Ticaretin Kolaylaştırılması Strateji Belgesi’nin üye ülkeler tarafından dün kabul edildiğini açıkladı. KEİ’nin ciddi bir ticari potansiyeli barındırdığına dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti: “Bu potansiyelin hayata geçirilmesi için gümrük prosedürleri, ücretler, tarife formaliteleri gibi konuların engel olmaktan çıkarılmasıyla ilgili önemli bir başlığın altını çizdik. Gümrük vergilerinin ortalamasını alırsak yüzde 9 civarında vergi var. Ama tarife dışı engellerin getirdiği yük yüzde 14’ün üzerinde. Dolayısıyla gümrük vergilerini sıfırlasak bile tarife dışı engeller önemli bir engel oluşturmaya devam ediyor. Bununla ilgili de KEİ üyesi ülkelerin yapabileceği çok şey olduğuna inanıyoruz.”

Haberin Devamı