Gazete Vatan Logo

AB’ye girme isteğimiz azalıyor!

Gezici Araştırma Şirketi’nin Haziran 2012’de TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 7 bölgesinde, 42 ilde 18 yaş üstündeki 2 bin 430’u kadın, toplam 4 bin 860 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı AB araştırması, Türk halkının AB’ye girme isteğinin büyük oranda düştüğünü ortaya çıkardı. Araştırma ABD’yi dost ve müttefik olarak gören Türkler’in sayısında artış olduğunu gösterdi.

Oran yüzde 37.5

Araştırmanın yapıldığı iller olan Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kütahya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak’ta yaşayan vatandaşların 37.7’si “Türkiye AB’ye mutlaka girmelidir” dedi. Ancak bundan 10 yıl önce 2002’de yapılan araştırmalarda Türk halkının yüzde 76.35’i AB’ye girmek istediğini belirtmişti. Ankete katılanların yüzde 32.4’ü ise “AB’ye girsek de olur, girmesek de” cevabını verdi.

Kopuşun sorumlusu Türkiye’yi dışlayan AB

Araştırma “AB’ye ilginin düşmesinde sorumlu kim?” sorusunun da cevabını aradı. Konuyla ilgili “Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda Türk halkının eskisi kadar neden hevesli ve istekli olmadığı söyler misiniz?” sorusuna en çok verilen cevap yüzde 37.2 ile “Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi zaman zaman dışlayan tavrı” oldu. Yüzde 29.8 ile öne çıkan diğer sebep ise “AB’nin Türkiye’yi üye olarak kabul edeceğine olan inancın azalması” oldu.

Haberin Devamı