Gazete Vatan Logo

AB vize için kapıyı araladı Türk pasaportu geçemedi!

AB Komisyonu, Türk pasaportlarının AB standartlarına güvenlik açısından uygun olmadığı uyarısında bulundu. İKV ise “Pasaport ihalesi iki defa iptal edildi. Üçüncü ihale süreci 2 yıl sürdü. AB’nin pasaport kriterleri de değişti” dedi

AB vize için kapıyı araladı Türk pasaportu geçemedi!

İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz, AB Komisyonu’nun Türkiye’nin vize raporunu değerlendirirken, “Raporda 72 kriter genel itibariyle değerlendirildiğinde Türkiye’nin 22 kriteri karşılamış veya karşılamaya yakın olduğu; 40 kriterin bir bölümünün karşılandığı; 10 kriterin ise karşılanmadığı görülmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında 72 kriterden 62’sinde Türkiye yol haritası kriterleri ile belli seviyelerde uyumu yakalamıştır.” Türkiye’de 12.5 milyon vatandaşın bu pasaporta sahip olduğunu belirten Özsöz, sorunun kaynağını şöyle açıkladı. “Pasaport ihalesi iki defa yapılıp iptal edildi. Üçüncü ihale süreci ise 3 yıl kadar sürdü. Bu sürede AB’nin pasaport kriterleri de değişti. Türkiye ise eski kriterler üzerinden üretimi yaptı. Bu pasaportlar AB’nin şimdiki kriterleriyle uyumlu değil.

Türk pasaportlarında parmak izi gözükmüyor

AB Komisyonu, parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri barındırmasını istiyor. Birinci standart olarak sunulan “yüksek güvenlik seviyesi” ise bu Tüzüğün ekinde 5 başlıkta açıklanıyor. Bunlar pasaportun malzemesi, biyografik bilgi sayfası, baskı teknikleri, sahte pasaport basımından korunma, tedarik teknikleri. İşte bu 5 başlıkta da onlarca “teknik” kriter sıralanıyor. Parmak izleriyle alakalı sıkıntı şu. Pasaport için alınan parmak izleri muhtemelen yurt dışına çıktığımızda o ülkenin polisi tarafından görülemiyor. Direkt pasaportun içinde olması gereken bu özelliğin olmaması da sıkıntı yaratıyor.”

Haberin Devamı

5 liralık defter için 75 lira

12,5 milyon kişinin sahip olduğu yeni pasaportların ilk ihalesi ABD’li bir şirkete ardından Fransız Femalto Şirketine verildi. Güvensiz olduğu gerekçesiyle çipli pasaport ihalesi şirketin elinden alındı. 2012 yılında ise aynı şirket, Başbakanlığın ‘gizli’ genelgesine rağmen 4 milyon adetlik yeni e-pasaport ihalesini ikinci kez kazandı. Firma, tane başına 1,49 Euro ile en düşük teklifi verdi. Türkiye 5 TL’ye mal ettiği pasaportlar için vatandaştan defter başı 75 TL aldı.