Gazete Vatan Logo

AB üzerinden Kardak oyunu

Yunanistan, Ege’de şimdi de AB programları üzerinden Kardak oyununu devreye soktu. Kardak dahil çok sayıdaki adayı, doğal yaşamı koruma görüntüsü altında sahiplenmeye çalışan Yunanistan, buraların ‘yükümlülüğü altında’ olduğu dayatması yapıyor.

AB üzerinden Kardak oyunu

Ege’de gerilimi tırmandıran Yunanistan, AB programları üzerinden Kardak oyununu devreye soktu. 28 Şubat 2018’de Yunanistan resmi gazetesinde ilk adımı atan Yunanistan, AB tarafından yürütülen NATURA 2000 isimli çevre koruma projesine yönelik milli yükümlülükleri kapsamında yasa çıkardı. Bununla da Ege’de egemenliği kendisine devredilmemiş çok sayıda ada, adacık ve kayalığı ‘yükümlülüğü altındaymış’ gibi gösterdi.

YUNANİSTAN'DAN İŞGAL HAMLESİ

Yasada, Meriç Deltası, Korfu Doğal Yaşam Alanı, Kiklat ve Limni adaları doğal parkları, 12 adalardaki doğal yaşam alanları sayılırken ekli haritada, bu alanlara Kardak kayalıkları eklendi. Yasa, "bu bölgelerde doğal yaşamı korumak amacıyla tesisler, hayvan çiftlikleri yapımı, çalışma izinleri verilmesi ve yıllık düzenli denetlemeler gerçekleştirilmesi" ile "bunların AB ve diğer uluslararası kurumlarla işbirliği içinde yapılmasını" öngörüyor.

TÜRKİYE'DEN YAKIN TAKİP

Türkiye, Yunanistan’ın Kardak ve Ege’de egemenliği devredilmemiş adaları, AB koruyuculuğunda sahiplenme çabasını ise takip altında tutuyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Bu konuda, Bakanlığımızın 29 Nisan 1998 tarihli açıklamasında ve dönemin Başbakanının 30 Nisan 1998'de yaptığı açıklamada tutumumuz açık şekilde ortaya koyulmuş, müteakip dönemde de hem açıklamalarımız hem AB Komisyonu nezdinde sözlü ve yazılı girişimlerimiz olmuştur" vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

MGK KARARLARI AÇIK

Lozan Anlaşması’nda Ege’deki ada, adacık ve kayalıkların durumuna ilişkin maddeler geçerliliğini korumasına karşın Yunanistan uzunca bir süredir bu adalara meskun mahal kurma, karakol koyma, fener koyma gibi girişimlerle Ege’de işgal faaliyetlerine imza atıyor. Oysa Ege’deki son duruma ilişkin olarak, 1996 yılında yapılan tespit çalışmalarının ardından açıklanan MGK’nın 389 ve 405 sayılı kararları açık. Buna göre Ege’de halen 152 ada, adacık ve kayalık grubu, egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar arasında yer alıyor.

Oldu bittiye izin yok

Yunanistan'ın AB koruyuculuğunda sahiplenme çabasını takip altında tutan Türkiye, hakimiyet alanlarında oldu bittilere izin vermeyecek. Türkiye’nin Ege’de Yunanistan’dan herhangi bir talebi olmamakla birlikte uluslararası anlaşmalar çerçevesinde statükonun devamlılığını savunuyor. Ancak Yunanistan, Ege’deki taleplerini “sorun olarak algılatmak” suretiyle Türkiye’yi müzakere masasına çekmeye ve işgallerine meşruiyet kazandırma çabasında. Türkiye’ye göre Ege’de egemenlikler konusunda herhangi bir sorun yok ve çözüm gerekliliği de yok.

Haberin Devamı

Kışkırtıyor!

Yunanistan bir süredir Ege’de gerilimi tırmandırıyor. Son olarak 25 Mart bağımsızlık günü programlarında Türkiye’de tutuklu iki Yunan askeri casusu üzerinden AB’yi de bu kavgaya dahil edecek açıklamalar yapıldı. Yunanistan Başbakanı Çipras, “Bölgedeki istikrarı bozucu oyunlara asla izin vermeyeceğiz” derken, Savunma Bakanı Kammenos ise “egemenlik haklarına meydan okuduğunu” iddia ettiği Türkiye’ye 1821 hatırlatması üzerinden iki askerin serbest bırakılması konusunda fiili hamle çağrısı yaptı. Yine Bakan Kammenos’un emriyle 12 Adalar’da “pirpolitis” ani müdahale tatbikatı yapıldı. Pirpolitis Osmanlıya saldıran kundakçı Yunan kayıkçıları işaret ediyor.

Haberin Devamı

Seviyeyi düşürme

Yunanistan’ın sınırın Türkiye tarafında yakalanan 2 askeriyle ilgili yaptığı açıklamalara Dışişleri sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Başbakanlığı tarafından yapılan açıklama hakkında, “Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu ifadeleri esefle karşılıyoruz.” ifadesini kullandı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Edirne’de askeri yasak bölgede yakalandıktan sonra tutuklanan iki Yunan askeri hakkında yapılan basın açıklamasında kullanılan ifadelerin, Yunan makamlarının, Türkiye’ye karşı seviyesi giderek düşen bir üslup kullanmaya başladığını ortaya koyduğuna dikkat çekildi. (Yeni Şafak)