Gazete Vatan Logo

AB: Türkiye’ye o para verilmeyecek

AB Bütçe Komisyonu Komiseri Oettinger, Türkiye’ye 2020 yılına kadar ödenmesi planlanan 4.3 milyar euro’luk üyeliğe hazırlık yardımının ödenmeyeceğini ifade etti

AB: Türkiye’ye o para verilmeyecek

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Avrupa Birliği’ne (AB) mektup yazarak Türkiye’ye daha fazla ekonomik ve siyasi baskı yapılmasını talep etmesinin ardından ilk adım geldi. Almanya’da yayımlanan Bild gazetesine konuşan AB Komisyonu Bütçe ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Komiseri Günther Oettinger, AB’nin Türkiye’ye 2020 yılına kadar Türkiye’ye ödemeyi planladığı 4.3 milyar euro’luk üyeliğe hazırlık yardımını ödeyeceğini düşünmediğini belirtti. Oettinger, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye 2014 ila 2020 yılları arasında ödemeyi planladığı 4.30 milyar euro’yu ödeyeceğini düşünmediğini söyledi. Oettinger şunları söyledi: “Bu fonun, Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştıracak projeler geliştirmek için kullanılması öngörülüyordu. Mesela hakim, savcı ve gazetecilerin eğitilmesi yoluyla. Türkiye’de siyasi alanda yaşanan gelişmelere bakılırsa bu tür projeler geliştirmeye devam edileceğini düşünemiyorum.”

Her yıl 1 milyar euro

Türkiye’ye ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)’ fonu aracılığıyla her yıl 1 milyar euro dolayında AB yardımı yapılıyor. AB’nin tüm müzakere eden aday ülkelere yaptığı yardımların dört ana amacı bulunuyor:

Haberin Devamı

- Politik reformlara destek;

- Ekonomik, sosyal ve bölgesel kalkınmaya destek;

- Birlik müktesebatına aşamalı olarak uyum sağlanmasını desteklemek suretiyle faydalanıcı ülkenin, AB üyeliği sebebiyle (gelecekte) ortaya çıkacak yükümlülükleri yerine getirebilme becerisini güçlendirmek;

- Bölgesel entegrasyon ve ülkesel işbirliğini güçlendirmek.

Avrupa Birliği, IPA 2014 - 2020 kapsamında Türkiye’ye gösterge olarak 4.45 milyar euro tahsis etti. Bir önceki IPA döngüsünde (2007 - 2013) geçişe destek ve kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma olarak belirlenen beş bileşen kapsamında Türkiye’ye 4.48 milyar euro aktarıldı.

Denetleme kararı alınmıştı

AB’de mali kaynakların doğru bir şekilde yönetilip yönetilmediğini kontrol eden kurum Lüksemburg merkezli Avrupa Sayıştayı, Türkiye’ye sağlanan katılım öncesi yardımların denetleneceğini geçen ay açıklamıştı. Açıklamada, AB katılım öncesi yardımlarının yüzde 40’ından fazlasının Türkiye’ye sağlandığına vurgu yapılarak, 2007-2013’te Türkiye’ye 4.48 milyar euro kaynak tahsis edildiğini, bunun 2.68 milyar euro’sunun taahhüt edildiğini, 2,19 milyar euro’sunun ödendiği, 2014 yılından beri ilave olarak 1.65 milyar euro’nun daha Türkiye için tahsis edildiği belirtildi.

Haberin Devamı