Gazete Vatan Logo

AB savunma işbirliğini artırmaya çalışıyor!

AB savunma işbirliğini artırmaya çalışıyor!

Avrupa Birliği sınırların korunmasında işbirliğini artırmaya hazırlanıyor. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin bu hafta yapılacak AB toplantısında konuya ilişkin rapor sunacağı kaydedildi. Spiegel Online’ın bildirdiğine göre, Mogherini raporunda savunma işbirliğinin standartlara oturtulmasını istiyor.

Daha fazla sorumluluk "Biz Avrupalılar güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk almayız" ifadelerini kullanan Federica Mogherini, raporunda, "Bizler tehlikelere karşı cevap verme ve korunma konusunda hazır ve gerekli isteğe ve güce sahip olmalıyız" diyerek, Avrupa’nın sınırlarının korunması ve güvenlik politikalarında savunma işbirliğinin arttırılmasını istiyor.

"Ortak vizyon, ortak eylem - güçlü bir Avrupa" başlığını taşıdığı kaydedilen 32 sayfalık raporun, 2003 yılından bu tarafa Avrupalıların hazırladığı ilk dış ve güvenlik politikası esasları olduğuna dikkat çekiliyor.

Güçlü bir Avrupa savunma sanayi...

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin raporunda bir Avrupa ordusundan ziyade, güçlendirilmiş işbirliği istediği kaydeden Spiegel Online, Mogherini’nin raporunda "AB, savunma işbirliğini sistematik olarak teşvik edecek ve Avrupa’nın bağımsız olarak karar alması ve hareket etmesini sağlayacak güçlü bir Avrupa savunma sanayi oluşturacaktır" ifadelerine yer verdiğini yazdı.

Savunma araştırmaların AB bütçesinde yer alacak Gelecekte savunma araştırmalarının AB bütçesinde ayrı bir kalem olarak yer almasının da öngörüldüğü raporda, üye ülkelerin işbirliğine katkılarının yıllık bazda değerlendirilmesi de öneriliyor. Ayrıca, AB ve NATO arasındaki işbirliğinin de genişletilmesi isteniyor. Rusya’nın Ukrayna’daki tutumuna da değinilen raporda, "Biz, Rusya’nın Kırım’ı yasadışı ilhakını tanımıyor ve doğu Ukrayna’nın istikrarsızlaştırılmasını kabul etmiyoruz" ifadelerinin yer aldığına dikkat çekiliyor. Bunun yanı sıra, Avrupa ülkeleri ve komşularının Rusya’nın propagandalarına karşı koyma konusunda desteklenmesinin gerekliliğine de vurgu yapılıyor.

Haberin Devamı