Gazete Vatan Logo

AB’nin kâbusu gerçek oluyor

Yunanistan yarın belki de tarihinin en önemli seçimlerinden biri için sandık başına gidiyor. Vaatleriyle AB’nin korkulu rüyası olan Radikal Sol lideri Tsipras, tüm anketlerde en öndeki isim.

Başbakan Samaras’ın oynadığı siyasi kumar sonucu erken seçime sürüklenen Yunanistan’da yarın yaklaşık 10 milyon seçmen sandık başına gidiyor. AB ve IMF’den aldığı 140 milyar euro ile tarihinin en büyük ekonomik krizinden çıkmaya çalışan ülkede, tüm anketler Radikal Sol İttifak’ın (SYRIZA) lideri Tsipras’ın seçimden zaferle ayrılacağını gösteriyor. Bu durum da AB liderlerini kara kara düşündürüyor. Çünkü Tsipras, Samaras hükümetiyle yapılan AB kredi anlaşmasını tanımayacağını ve IMF’ye ‘Bizim şartlarımızı kabul edeceksiniz’ diyeceğini şimdiden ilan etmiş durumda.
İşte vaadleri
Tsipras’ın 15 Eylül 2014’te Selanik’te açıkladığı program, partinin hedeflerini net olarak ortaya koyuyor.
- Borçların kısmen silinmesi: Syriza kamu borçlarının kısmen silinmesini savunuyor. Parti programında 1953’te Almanya’nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi örneği veriliyor. Bunun Yunanistan için de yapılabileceği belirtiliyor. Parti, AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa’dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini ifade ediliyor.
- Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.
- Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.
Maaş ve ulaşım reformu
- Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro’luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.
- Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.
- Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro’dan 12 bin Euro’ya çıkarılmasını savunuyor.
- İstihdam programı: Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 25’in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50’nin üzerinde. Syriza büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.
- Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Syriza’ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.
- Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 Euro’ya çıkartacağını belirtiyor.
-Yönetim: Bakanlık sayısı 10’a indirilecek, bazı kamu kuruluşları iptal edilecek.
NAZİLER YİNE MECLİSE GİRECEK
Yunanistan’da çok tartışma yaratan ve lider kadrosunun büyük bölümü halen hapiste bulunan ırkçı ve Nazi yanlısı Altın Şafak partisinin de bu seçimlerde yüzde 5 oy alması bekleniyor.
Kimse bizi durduramaz
Syriza’nın seçimler öncesi son mitingi, binlerce destekçisinin katılımıyla Atina’da gerçekleştirildi. Tsipras (40), “Pazartesi günü ulusal aşağılanma bitecek. Dışarıdan emir almayı sonlandıracağız” dedi. Syriza lideri, “Syriza için bir ilk şans istiyoruz. Bu, Yunanistan için son şans olabilir. Hakkını aramakta kararlı olan bir halkı kimse durduramaz” diye konuştu.
Syriza tek başına iktidar olamıyor
Syriza’nın seçimleri kazansa bile tek başına iktidar olmak için parlementoda yeterli çoğunluğu sağlayamayacağı ve bir koalisyon ortağı bulmakta zorlanacağı belirtiliyor. Son kamuoyu anketleri Syriza’nın en yakın rakibi Yeni Demokrasi’yle arasını üç puan açtığını ortaya koyuyor. Metro Analysis araştırmasına göre iki parti arasındaki fark yüzde 4.6’dan yüzde 5.3’e çıktı. Başka bir araştırma şirketi Rass’a göreyse Syriza yüzde 4.8 puan önde. Mega’nın anketine göre Syriza yüzde 32.5 oy alarak sandıktan birinci parti olarak çıkacak. Samaras’ın liderlik ettiği Yeni Demokrasi ise yüzde 26.5 oy alacak. Syriza’nın koalisyon için eski televizyon sunucusu Stavros Theodorakis’in kurduğu Potami (Nehir) partisine ihtiyacı olacağı belirtiliyor. Potami’nin oy oranı yüzde 5’in biraz üstünde görülüyor.

Haberin Devamı