Gazete Vatan Logo

AB ile Türkiye 6 öneri üzerinden 'prensipte' anlaştı!

Türkiye ve Avrupa Birliği, mülteci krizini çözmek için bir kez daha masaya otururken, Ankara’nın sunduğu 6 öneri üzerinde prensipte anlaşmaya varıldı. Türkiye'nin sunduğu 3 talep neydi? Ayrıntılar haberimizde...

AB ile Türkiye 6 öneri üzerinden 'prensipte' anlaştı!

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında, Avrupa'ya yönelik göç krizinin hafiletilmesi için Brüksel'de yapılan görüşmeye Türkiye'nin sunduğu plan damgasını vurdu. Toplantıda taraflar anlaşmaya varamasa da, planın ana hatlarıyla AB liderleri arasında destek bulduğu ve gelecek hafta Brüksel'de yapılacak zirvede ayrıntıların görüşüleceği belirtildi. AB gelecek hafta yapılacak zirve öncesi planın uygulanabilirliğini çalışacak.

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB zirvesi sonrası AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Komisyon Başkanı Juncker, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Vize serbestisi hayata geçecek" dedi.

TÜRKİYE'NİN 3 TALEBİ

Türkiye'nin AB'den taleplerini temel alan taslak metin şöyleydi:

* AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

* Türkiye'ye 2018 sonuna kadar Suriyeli mülteciler için 3 milyar euro daha teklif edilecek. (Böylece toplam yardım 6 milyar euro'ya ulaşacak.)

Haberin Devamı

* AB, Schengen Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları için vize uygulamasını Haziran sonuna kadar kaldırmayı teklif edecek.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İSTENENLER

* Yunan adaları mültecilerden tamamen arındırılacak. Sadece belli bir tarihten sonra geçiş yapanlar kabul edilecek. Tarih sonradan belirlenecek.

* Geri kabul süreci kaynaklı masraflar karşılanacak.

* Türkiye ile AB arasında 29 Kasım'da yapılan zirvede alınan karar bağlamında Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'ne girişte uygulanacak vize muafiyeti en geç Haziran 2016 sonunda devreye sokulacak.

* Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin '1'e karşı 1' formülü bağlamında her ay AB ülkelerine yerleştirilmesi.

* Yeni müzakere başlıklarının açılması kararı için hazırlık yapılacak.

* Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan 3 milyar euroluk kaynağın transferi hızlandırılacak. Bu kaynağa ek olarak 2018 sonuna kadar 3 milyar euro tutarında ek kaynak oluşturulacak.

Haberin Devamı

DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

BBC, "Göçmen krizi: AB ve Türkiye'nin taslağı, anlaşma için umut vaat ediyor" başlığıyla verdiği haberinde, "Brüksel'deki zirvede göçmen krizinin hafifletilmesi planında büyük ölçüde anlaşıldığını, ancak son kararın ertelendiğini" yazdı.

New York Times, Avrupa baskısında geniş yer verdiği zirve haberine "Türkler göçmen krizi konusunda AB'ye yardım için taleplerini sertleştiriyor" başlığını verdi. James Kanter imzalı haberde, Türkiye'nin Suriye ve Irak ile Avrupa'ya girmeye çalışan diğer göçmenlerin akışını durdurmak için ön koşul olarak bir dizi aşırı taleple Avrupa Birliği liderlerini şaşırttı" ifadesi kullanıldı.

Wall Street Journal; "AB ve Türkiye yeni, daha geniş bir göçmen anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştı" derken, Avrupa'nın Türkiye'nin taleplerini ne kadar karşılayacağına ilişkin detayların gelecek hafta belli olacağının altını çizdi.

Financial Times gazetesi, "AB ile Türkiye ezber bozan bir göçmen anlaşmasına yaklaşıyor" başlığıya verdiği haberinde, "Diğer AB liderleri, pazartesi günkü zirveden kısa bir süre önce sunulan cüretkâr Türk-Alman metni karşısında hazırlıksız yakalandı. Ancak 12 saatlik zorlu müzakerelerin ardından gelecek hafta tamamlanması beklenen bir anlaşmanın taslağı ortaya çıktı" ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

CNN; AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Sözcüsü Martin Selmayr'ın attığı tweet'ten gördüğü haberinde, "Türkiye ve Avrupa Birliği, mülteci akının üstesinden gelmek için hazırlanan teklifin anahtar noktalarda anlaşmaya vardı" yazdı.