Gazete Vatan Logo

AB ile kritik Varna zirvesi

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında bugün Bulgaristan’ın Varna şehrinde kritik bir zirve yapılacak. Türkiye’nin AB sürecinin ayrıntılı olarak ele alınacağı ve ilişkilerin geleceğine yönelik görüşmelerin yapılacağı zirve AB Dönem Başkanı olan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde gerçekleşecek. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donal Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker katılacak.

AB ile kritik Varna zirvesi

AB üyeliğinin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğunu vurgulayacak olan Erdoğan, Türkiye’ye verilen sözlerin tutulması isteyecek. AB sürecinin ayrıntılarıyla masaya yatırılacağı zirvede, Türkiye’nin üyelik süreci, 18 Mart Göç Mutabakatı ve bundan sonra atılması gereken somut adımlara yönelik görüş alışverişinde bulunulacak.

Vize serbestisi

Erdoğan zirvede AB üyeliğinin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğunu vurgulayacak. Türkiye’nin AB süreci ile ilgili üzerine düşeni yaptığını ve birçok AB ülkesine göre daha iyi durumda olduklarını vurgulayacak. Vize serbestisi konusunun da ele alınacağı zirvede Erdoğan, bu konuda AB’nin yanlış tutum içinde olduğunu dile getirecek. Erdoğan, Geri Kabul Anlaşması kapsamında Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak AB tarafının verdiği sözleri tutmadığı belirtecek. Özellikle sığınmacılar için sağlanacak olan “3 milyar + 3 milyar euro” yardımın verilmesi gerektiğini belirtecek olan Erdoğan, AB’nin somut adım atmasını isteyecek. Erdoğan, çadır ve konteyner kentlerin fotoğraflarının yanı sıra Suriyeli sığınmacılara yönelik eğitim, sağlık, kültürel faaliyetlerle ilgili fotoğraflar ve videoları da AB yetkilileriyle paylaşacak. Ayrıca, zirvede Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, yeni fasılların açılması ve terörle mücadelede işbirliği konuları da ele alınacak. Erdoğan, özellikle son dönemde Avrupa’da yükselen İslamofobi, ırkçılık, nefret suçları konularında da uyarılarda bulunacak. Türkiye’ye verilen sözlerin tutulması isteyecek olan Erdoğan, “Biz gereken adımları attık, atıyoruz. Ama siz verdiğiniz sözleri tutmuyorsunuz. Adım sırası sizde” mesajları verecek.

Haberin Devamı

Afrin’i anlatacak

Zirvede Zeytin Dalı Harekatı da görüşülecek. Erdoğan’ın Türkiye’nin terörle mücadele ve meşru müdafaa için yaptığı operasyon ile ilgili AB yetkililerini bilgilendirmesi bekleniyor. Erdoğan’ın YPG’ye verilen silahları da gündeme getirerek Avrupa’nın teröristlere destek çıkmamasını isteyeceği öğrenildi.

Zirvenin önemli konulardan biri de Kıbrıs sorunu olacak. Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda gereken her şeyi yaptığını ancak Güney Kıbrıs’ın şımartılarak çözümsüzlüğün istendiğini dile getirecek.

Haberin Devamı

ERDOĞAN DÜN "VARNA'DA KENDİLERİNE GÖSTERECEĞİM" DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı açıklamada; "Batılı bize akıl vermeye çalışıyor, o aklı kendinize saklayın. Hepsinin video kayıtları var. Yarın zaten Varna'da bir araya geleceğiz, hazırlıkları yaptım, kendilerine göstereceğim. Dimdik ayakta duracağız, taviz vermeyeceğiz. Mazlumun ahı yerde kalmayacak." demişti.

Kaynak: Milliyet