Gazete Vatan Logo

AB'den iyi haber

Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin 2017 yılı büyüme tahminini % 2.8’den % 3’e çıkarttı. Ancak enflasyon beklentisini % 8’den 11.1’e, işsizliği % 11.2’den % 13.6’ya revize etti.

AB'den iyi haber

Avrupa Komisyonu, Türkiye için büyüme beklentilerini yükseltirken, enflasyon ve işsizlik tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Türkiye ekonomisinde 2016’da yaşanan güçlü ivme kaybının 2017’de belirsizlikler azaldıkça kademeli olarak geri alınmasını bekleyen AB Komisyonu, net ticaret tarafından desteklenen ivmenin iyileşmesini, iç talebin parasal şartlarda ve güvende iyileşmeden fayda sağlamasını beklediğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu’nun ‘İlkbahar Dönemi Ekonomik Görünüm’ raporuna göre, bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 2.8’den yüzde 3’e, gelecek yıl için yüzde 3.2’den yüzde 3.3’e çıkarıldı.

Risklere dikkat çekti

Avrupa Komisyonu’nun 2017 sonu için enflasyon beklentisi yüzde 8’den yüzde 11.1’e, gelecek yıl için beklenti yüzde 7.6’dan yüzde 8.6’ya yükseltildi. Raporda işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 11.2’den yüzde 13.6’ya çıkarken, 2018 beklentisi yüzde 11.5’ten yüzde 14.1’e revize edildi.

AB Komisyonu raporunda Türk ekonomisi için yurt içi ve yurt dışı finansal risklerin artmakta olduğunu belirtirken, “Türkiye’nin görünümü için hem pozitif hem de negatif riskler var. Pozitif tarafta, mali hareket alanı özel sektör talebinde beklenenden düşük gelişmeler yaşanması halinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

Azalan yurt içi belirsizlik ve finansal şartlarda daha fazla gevşeme güven ve talep büyümesi üzerinde beklenenden daha yüksek etki yapabilir” değerlendirmesini yaptı.

Komisyon, Türkiye için aşağı yönlü riskler arasında yüksek enflasyon ve yüksek işsizliği işaret etti.

IMF: İhracat büyümeyi tetikledi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2.5, 2018’de yüzde 3,3 oranında büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi. IMF’nin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkelerine ilişkin değerlendirme raporunda, “Türkiye’nin para politikasını sıkılaştırarak enflasyonu azaltması ve artan dış zayıflıkları azaltması gerekli” denildi.
Darbe girişimi ile zayıf turizm faaliyetleri nedeniyle artan belirsizlik ortamında düşen yatırımlara işaret eden IMF, ekonomik büyümenin geçen yılın üçüncü çeyreğinde azaldığını ancak son çeyrekte artan tüketim ve ihracatla Türkiye’de ekonomik büyüme toparlandığını vurguladı. IMF, Türkiye’de yetkililerin büyümeyi destekleyici ve TL’deki yüksek volatiliteyi sınırlayıcı önlemler aldığının altını çizerek, Merkez Bankası’nın da döviz rezervleri için zorunlulukları azalttığına dikkati çekti.

Haberin Devamı