Gazete Vatan Logo

AB'den güvenlik zafiyeti itirafı

AB'nin Avrupa'daki terör saldırıları ile ilgili hazırladığı raporda, birlik içinde güvenlik zafiyeti bulunduğu, bunun da terör saldırılarını kolaylaştırdığı belirtildi

AB'den güvenlik zafiyeti itirafı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Özel Güvenlik Komitesinin Berlin, Paris ve Brüksel'deki terör eylemlerini inceleyen raporunda, birliğin güvenlik güçlerinin zafiyet içinde olduğu, bu zafiyetin terör saldırılarını kolaylaştırdığı belirtildi.

İngiliz gazetesi Guardian'ın haberine göre, raporda AB güvenlik güçlerinin Avrupa'dan yapılan giriş çıkışları kontrol edemediği, yakın zamanda Avrupa'da yapılan ya da planlanan terör saldırılarının faillerinin saldırıları düzenlemeden önce AB'nin dış sınırlarından kolaylıkla geçtiği kaydedildi.

Raporda, kendi vatandaşları hakkında "sistematik bir kontrol mekanizması" bulunmayan AB'nin, hakkında tutuklanma emri bulunan AB vatandaşlarını bile yakalayamadığı, bu kişilerin rahatlıkla giriş çıkış yaptığı vurgulandı.

"Basit önlemler bile alınamadı"

AB üyelerinin ulusal veri tabanlarında arama seçeneklerinin kısıtlı olması ve Schengen uygulaması çerçevesinde ulusal ve uluslararası veri tabanlarının karşılıklı danışma için kullanılamaması sonucu basit önlemlerin dahi alınamadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Schengen bölgesi ülkeleri arasında güvenliğin arttırılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, AB içinde rahat dolaşımın saldırıların planlanmasını, gerçekleştirilmesini ve sonrasında saldırganın kaçmasını kolaylaştırdığı ifade edildi.

Raporda, Paris'te 2015'te düzenlenen saldırılar sırasında saldırganlara "komutanlık" yaptığı düşünülen Abdülhamid Abud hakkında hem Avrupa'da hem de uluslararası alanda tutuklama emri olmasına rağmen Abud'un 2013'te Belçika'dan Suriye'ye gittiği daha sonra da tekrar Avrupa'ya döndüğü belirtildi.

Aynı şekilde geçen sene Berlin'de 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının faili Anis Amri'nin de terörist olduğuna yönelik şüpheler bulunmasına rağmen Amri'nin takma isimler kullanarak İtalya'dan İsviçre'ye oradan da Almanya'ya geçtiği hatırlatıldı.

Raporda, üye ülkeler arasında tehdit olarak görülen kişiler hakkında da bilgi paylaşımı konusunda ciddi eksiklik olduğuna dikkat çekildi. Yakın zamanda AB'de terör saldırıları düzenleyen birçok kişinin sabıka kaydı bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Berlin, Paris ve Brüksel'de terör saldırıları yapan şüphelilerin birçoğunun "ulusal izleme listelerinde" olduğuna işaret edilen raporda, saldırganların bazılarının ise terör şüphesi taşıyan kişileri tespit etmek için kullanılan Schengen Bilgi Sistemi'nin (SIS) hakkında uyarı verdiği kişiler arasında bulunduğu belirtildi.

Raporda, SIS uyarılarının kullanımı konusunda üye ülkeler arasındaki uyumsuzluğa vurgu yapıldı.

AB Komisyonunun ortak Avrupa polis bilgi kayıt sistemi kurma konusunda çalışmalar yaptığı hatırlatılan raporda, bunun tüm ulusal polis güçlerinin bilgilerinin tek merkezde toplanmasını sağlayacağı kaydedildi. Bu sistem sayesinde güvenlik güçlerinin AB genelinde kurulan merkezi sisteme bir kişinin herhangi bir üye ülkede sabıka kaydı olup olmadığını sorgulama imkanı vereceği belirtildi.