Gazete Vatan Logo

AB'den flaş Türkiye kararı!

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi mali yardımların gözden geçirileceğini ve yeni bir düzenleme teklifi hazırlanacağını açıkladı

AB'den flaş Türkiye kararı!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi mali yardımların gözden geçirileceğini ve bu konuda yeni bir düzenleme teklifi hazırlayacaklarını söyledi.

Juncker, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi mali yardımlarla ilgili Juncker, "Fonları başka bir tarafa yöneltmeye ve muhtemelen aşağı indirmeye yönelik bir düzenleme teklifinde bulunma konusunda anlaştık." dedi.

Söz konusu fonların 3'te 1'lik kısmının sivil toplum, hukukun egemenliği, insan ve çocuk hakları ile ilgili alanlara yönelik olduğunu anımsatan Juncker, fonun bu alanlardaki kısmını artırma ihtimalleri bulunduğunu ifade etti.

Juncker, katılım öncesi fonların, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik kurulan sığınmacı fonuna aktarılmayacağını vurguladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Türkiye'yle ilişkileri ele aldıklarını ve AB Komisyonu'na üyelik öncesi fonların kesilip kesilmemesi veya yeniden yönlendirilmesine ilişkin teklif hazırlaması için yetki verdiklerini belirterek, "Bu önemli bir tartışmaydı. Ankara'ya kapıyı açık tutmak istiyoruz. Fakat Türkiye'de şu andaki gerçeklik bunu zorlaştırıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Buna karşın, 2014-2020 dönemi için ayrılan 4,5 milyar avronun şu ana kadar sadece 257 milyon avrosu Türkiye'ye gönderildi. Bu yüzden kesintiye gidilse bile bunun pratikte bir karşılığı bulunmuyor.