Gazete Vatan Logo

AB'den flaş Beşar Esad açıklaması!

AB, Esed rejiminin uluslararası hukuka aykırı davrandığını ve şehirlerdeki kuşatmaları derhal kaldırması gerektiğini açıkladı

AB'den flaş Beşar Esad açıklaması!

Avrupa Birliği (AB), Esad rejiminin uluslararası hukuka aykırı davrandığını ve şehirlerdeki kuşatmaları derhal kaldırması gerektiğini bildirdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Suriye’nin Halep şehrindeki insani duruma ilişkin ortak açıklama yaptı.

"Halep fiilen kuşatma altında"

Açıklamada, son ana ikmal yolunun kapatılmasıyla Doğu Halep’in fiilen kuşatma altına alınmış olduğu ve 300 bin insan için hayati önem taşıyan yardımların kesildiği belirtildi.

Yardım malzemelerinin ve görevlilerin 7 Temmuz’dan bu yana Halep’e girişine izin verilmediğine dikkat çekilen açıklamada, "AB, insani durumun dramatik olarak kötüleştiği Doğu Halep'te savaşın derhal durması, yaralıların tahliye edilmesi, bölgeye ilaç, gıda ve su sevk edilmesi çağrısında bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.

"Bu durum kabul edilemez"

Açıklamada, acilen gıda ulaştırılmaması durumunda önümüzdeki birkaç haftada Halep’in bu çatışmanın en büyük insani trajedisi durumuna dönebileceğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Bu durum kabul edilemez. Kalabalık nüfuslu alanların, bir savaş taktiği olarak kuşatma altına alınmasının ve sivillerin aç bırakılmasının en büyük sorumlusu rejimdir ve bu uluslararası hukuka aykırıdır. Acilen Suriye’deki kuşatmalar kaldırılmalı ve ülke genelinde insani yardım engellenmemelidir.”

Haberin Devamı

"Uluslararası toplum ortaklaşa ve zor kullanarak harekete geçmeli"

Esad rejiminin sağlık merkezleri, okullar, marketler ve kamplar gibi sivil altyapıya yönelik kasıtlı saldırılarının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, "Çatışmaların sona ermesi dahil bu süreci raya sokmak için uluslararası toplum ortaklaşa ve zor kullanarak harekete geçmeli." ifadelerine yer verildi.