Gazete Vatan Logo

AB’deki krizi Meksika ve Afrika’yla by-pass edecek

Tofaş krizden etkilenmemek için yeni stratejiler geliştiriyor

TOFAŞ en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizden etkilenmemek için yeni stratejiler geliştiriyor. Şirket, Meksika, az gelişmiş Afrika, Ortadoğu, İsrail’e yönelik yeni ürünler geliştirerek, ihracatını artıracak.

Tofaş, ihracat pazarlarını ve ürünlerini genişleterek dünyada yaşanan ekonomik krizlerden etkilenmemeyi hedefliyor. Fiat, Peugeot, Citroen, Opel ve Vauxhall markalarına üretim yaptıklarını belirten Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Tofaş, yeni Doblo platformunda üreteceği Opel Combo modelinin yıl sonunda devreye girmesiyle 2012’de Almanya’da da iddialı olacak. Farklı markalara üretim yaparak riski paylaştırıyoruz. Bizim için İtalya en önemli pazardı, Peugeot ve Citroen’e üretim yapınca Fransa’da çok önemli pazar oldu. Şimdi Opel için yeni Combo üretimiyle Almanya’da önemli pazar haline gelecek. Böylece Avrupa’daki ekonomik krizlerden de daha az etkileneceğiz” açıklaması yaptı.

Tofaş bunun yanı sıra gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere yönelik yeni ürünler de geliştirmeye başladı. Son olarak Kuzey Afrika, Ortadoğu, İsrail ile Meksika’ya yönelik iki ayrı motor kombinasyonu geliştiren Tofaş, bu araçlarla 2011’de 8 bin adetlik ekstra ihracat planlıyor.

Ali Pandır, şöyle devam etti: “Meksika için orada çok tutulan 1.8 litrelik benzinli motorlu Linea kombinasyonu hazırladık. Kuzey Afrika ülkeleri için ise Euro 4 normlu 1.6 litrelik otomatik vitesli Albea modeli geliştirdik. İlk parti Mısır’a önümüzdeki günlerde Mısır’da olacak. Bu araçları yasalar gereği Euro 4 normlarında oldukları için Türkiye’de pazara sunmayacağız. Sadece bu iki versiyondan yıl sonuna kadar 8 bin adetlik ihracat planladık. Rusya’ya CKD Doblo ihracatımız da sürecek.”

Satışlarının % 85’i yerli oldu cari açığı 200 milyon $ azalttı

SON 10 yılda 15 milyar dolar fazla verdikten sonra bu yıl yeniden eksiye geçen otomotiv sektöründe dış ticaret dengesine Tofaş’tan katkı. Tofaş, ‘Otomobil ithalatı, cari açığı tetikliyor’ diye eleştirilen otomotivde, toplam satışlarının yüzde 85’ini yerli modellerle gerçekleştirdi. Ali Pandır, ilk 6 ayda otomotiv sektörünün 500 milyon dolar açık verdiğini belirterek, “Biz aynı dönemde 200 milyon doların üstünde dış ticaret fazlası verdik. Türkiye ekonomisine katkı sağladık” dedi. Pandır, şunları kaydetti: “Yerli satış oranımız bizi çok sevindirdi. Toplam pazarda satışların yüzde 39’u yerliyken Tofaş’ta bu oran yüzde 85. Bugün Türkiye’de Tofaş olmasıydı ithalatın payı yüzde 75’e çıkardı. İlk 6 ayda 1.1 milyar dolarlık ithalata karşı 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptık. İthalatın 900 milyon dolarını ise yedek parça ve hammadde oluşturdu.“

Bakan ‘Linea oto sayılmaz’ dedi en çok satan araç unvanını aldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eleştirerek ‘Otomobil sayılmaz’ dediği Bursa’da üretilen Fiat Linea, son 2 ayda Türkiye’nin en çok satan aracı unvanını almayı başardı. Fiat Marka Direktörü Okan Baş, ilk 6 ayda 16 bin 300 adet Linea satarak rekora ulaştıklarını belirterek, “Türkiye genelinde binek otoda yüzde 55’lik büyüme yaşanırken, Fiat’ın satışları yüzde 80 arttı. Otoda pazar payımız yüzde 11’in üzerine çıktı. Bu başarımızda Linea’nın katkısı büyük. Linea satışları 2 kat arttı. Yılda normalde 13 bin Linea satarken, 6 ayda 16 bin 300 adede ulaştık. Linea’yı marka olarak kabul etseydik, ilk 5’e girerdi” dedi.

Avrupa’da 2. büyük Fiat pazarı olduk

ALİ Pandır, yılın ilk yarısında gösterdikleri performansla toplam binek oto ve hafif ticari araç pazarında lider olduklarını söyledi. Pandır, “Özellikle Linea bizi çok sevindirdi. İlk 6 ayda yüzde 60 artışla toplam 64 bin araç sattık. Bu rakama 2008’in toplamında ulaşmıştık. Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere gibi ülkelere geçerek Avrupa’da İtalya’dan (6 ayda 256 bin araç) sonra Fiat’in ikinci büyük pazarı haline geldi” dedi. 2011’de Türkiye pazarının beklentilerin çok üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Pandır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetin aldığı tedbirlerle yüzde 50’lik büyüme yüzde 35’lere geriledi. Dünyada böyle bir büyüme görülmedi. Ancak Çin’de teşviklerle olur. Önemli olan soğutmayı yavaş yavaş yapabilmek. Yılın geri kalanında bu tempo devam edecektir.”

Pazar 850 bin adetle yine rekor kıracak

Tofaş, alınan önlemlerle yavaşlayan otomotiv pazarına rağmen 2011’in rekorla kapanacağını öngörüyor. Türkiye pazarının gelişiminin stabil seviyede devam edeceğini öngördüklerini belirten Okan Baş, “Yılsonunda toplam pazar 850 bin adelerin üzerinde çıkar. Bu da geçen yılki 760 bin adetlik satışın yüzde 10 üzeri demek” diye konuştu. Baş, Türkiye hedefleriyle ilgili olarak da pazardan yüzde 15 pay alarak, 125 bin adet araç satmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

İtalya’daki kriz yatırımları etkilemez

Tofaş CEO’su Ali Pandır, İtalya’da yaşanan ve Avrupa Birliği’ni tehdit eden borç krizinin Fiat’ı etkilemeyeceğini söyledi. Fiat’ın Chrysler ortaklığıyla artık bir dünya şirketi olduğunu kaydeden Pandır, “Fiat uluslararası bir dev. İtalya’da iki fabrikanın modernizasyonu dışında bütün büyük yatırımlar Çin, Rusya, Brezilya gibi ülkelerde yapılıyor. Türkiye’deki Fiat yatırımları bu krizden etkilenmez” dedi.

Haberin Devamı