Gazete Vatan Logo

AB bayrağının esin perisi Meryem Ana

Avrupa Birliği mavi zemin üzerine 12 yıldızlı bayrağının kabul edilmesinin 50'nci yıldönümünü dün törenlerle kutladı. Bayrağın tasarımcısı Alman Heitz, yıldızların Meryem Ana'nın tacındaki 12 yıldızı simgelediğini açıkladı

Avrupa Birliği'nin kuruluşundan beri kullandığı 12 yıldızlı bayrağın neyi simgelediği birlik içinde ve dışında en çok tartışılan konulardan biri. AB'nin internet sitesindeki resmi açıklamaya göre, bayraktaki çember oluşturan yıldızlar, mükemmeliyeti, kardeşliği ve eşitliği simgeliyor. 12 sayısı için rivayet muhtelif: Bir yıldaki ayların, astrolojideki burçların ve saat kadranındaki rakamların sayısı gibi 'evrensel olarak kabul edilmiş' sayısal bir değeri simgeliyor. Başka görüşe göre AB'nin kurulduğu yıllardaki üye sayısını... Ancak Türkiye'de de çok konuşulan bazı teorilere göre 12 sayısı Hz. İsa'nın 12 havarisini simgeliyor. Bu da Avrupa'nın Hıristiyan köklerine bir gönderme. Yani gelecekte hiçbir Müslüman ülke AB'ye üye olması söz konusu bile değil. Türkiye'nin de müzakerelere başlamasıyla daha da alevlenen, 'Hıristiyan Avrupa' tartışmasına son noktayı, AB bayrağını tasarlayan Alman Arşene Heitz koydu. Heitz bayrağı tasarlarken, İncil'de yer alan Hz. Meryem'in tacındaki 12 yıldızlarından esinlendiğini açıkladı.

Yıldızlar üye ülkelerin sayısını simgelemiyor
İtalya, İngiltere, Batı Almanya gibi kıtanın ağır topları gibi 10 ülke tarafından 5 Mayıs 1949'da kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) 1959'da Yunanistan ve Türkiye de kurucu üye sıfatıyla katıldı. AET ve Avrupa Konseyi bayrak için bir yarışma düzenlendi. Konsey'de memur olarak çalışan Alman Katolik Heitz'ın tasarımı birinci seçildi. Ve 16 Kasım 1955'te resmi bayrak olarak kabul edildi. Yıldızlar sanıldığının aksine başından beri üye ülkelerinin sayılarını simgelemiyordu. Çünkü 1953'te 15 üyeliydi. Bayrağı tasarlayan Alman Arsene Heitz, Fransız Lourdes dergisine yaptığı açıklamada İncil'in son bölümündeki sözleri örnek olarak gösterdi: "Tanrı'nın tapınağı açıldı... Güneşle bezenmiş ve başında 12 yıldızdan bir taç olan bir kadın ayaklarının altında ayla belirdi..."

Alman tasarımcı "Yarışma sırasında Kutsal Meryem'in Paris'teki Rue du Bac'ta beliren görüntüsünün hikayesini okuyordum. İncil'deki betimleme ve Hıristiyan sanatındaki Meryem Ana için kullanılan mavi renk aklıma geldi. Onlardan esinlendim" dedi.

Haberin Devamı