Gazete Vatan Logo

AB bayrağı giymiş gibi

İngiltere Parlamentosu’nun resmi açılışını gerçekleştiren Kraliçe Elizabeth, AB bayrağını andıran mavi renkli bir kıyafet tercih etti. İngiliz basını, Kraliçe’nin bu tutumuyla AB’den ayrılığa sıcak bakmadığı yorumunu yaptı

AB bayrağı giymiş gibi

İngiltere’de 8 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından dün Kraliçe 2. Elizabeth, İngiltere Parlamentosu’nun resmi açılışını gerçekleştirdi. Kraliçe törendeki kısa konuşmasında, hükümetin birinci önceliğinin Brexit müzakereleri olacağını söyledi ve aşırılıkla mücadele için özel bir komisyon kurulacağını açıkladı. Kraliçe’nin geleneksel olarak giydiği uzun kuyruklu kıyafeti yerine, Avrupa Birliği (AB) bayrağını andıran bir elbiseyi tercih etmesi İngiliz basınının dikkatini çekti. Kraliçe’nin şapkasının üzerinde bulunan sarı renkli desenler AB bayrağı üzerindeki yıldızlara benzetildi. Söz konusu mavi renkteki kıyafetin, ‘Kraliçe’nin AB destekçisi olduğunu’ gözler önüne serdiği yorumunu yapan yerel basın, “Kraliçe bu kıyafetiyle birilerine sinyal gönderiyor”, “AB şapkası mesajı” gibi başlıklar kullandılar.

İlk kez tacını takmadı

Son haftaları terör saldırıları ve yangın felaketinin gölgesinde geçiren ülkede resmi tören sadeleştirildi. İngiltere Kraliçesi, kraliyet tacını 1974 yılından bu yana ilk kez takmadı. Kraliçe ayrıca yine 1974’ten beri ilk kez parlamentoya at arabasıyla değil otomobille gitti. İngiltere’de Kraliçe’nin konuşması hükümet tarafından yazılıyor ancak parlamentoda metni Kraliçe okuyor.

Haberin Devamı

Ülkede 8 Haziran’da yapılan erken seçimde Başbakan Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Parti, tek başına iktidarı kaybetmiş ve birlik yanlısı Kuzey İrlandalı Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) desteği ile azınlık hükümeti kurma kararı almıştı.