Gazete Vatan Logo

AB bankaları çekiliyor Türk’e fırsat doğuyor

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Avrupa bankalarının yurt dışı faaliyetlerini sonlandırma eğiliminin yakın coğrafyada Türk bankaları için yeni fırsatlar doğurduğunu söyledi.

Türk bankalarının yurtdışında şube ağı genişlerken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, yabancı bankaların küresel kriz nedeniyle yakın coğrafyadaki ülkelerdeki faaliyetlerini sonlandırmaları ile doğan boşluğu Türk bankalarının kapatmasının ilk seçenek olarak ortaya çıktığını bildirdi. Artan dış ticaretle birlikte Türk bankalarının yurt dışı faaliyetleri de artıyor. Banka sayısında azalış görülürken, şube sayısında yüzde 98’lik artış dikkat çekiyor.
Gelişmeleri değerlendiren Hüseyin Aydın, 2008’deki küresel krizin ardından yüksek risklilikle karşı karşıya kalan Avrupa bankalarının son dönemde özellikle yurt dışı faaliyetlerini sonlandırma eğiliminde olduklarını vurguladı.
Bu durumun özellikle Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere yakın coğrafyada Türk bankaları için yeni fırsatlar doğurduğuna dikkati çeken Aydın, yabancı bankaların faaliyetlerini sonlandırmaları ile doğan boşluk sonucunda güçlü bir sermaye yapısına sahip olan Türk bankalarının söz konusu ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ilk seçenek olarak ortaya çıktığına işaret etti. Aydın, “Özellikle, ekonomik olarak yeni gelişen ve finansal olarak aracılık faaliyetlerine ihtiyaç duyan ülkeler bankacılık sektörü açısından önemli pazarlar haline geldi. Bankaların yatırım fırsatlarını değerlendirmesi ile söz konusu ülkelerdeki ağırlıkları artmıştır” ifadesini kullandı.
13 milyar dolar kredi kullandırdı
Yurt dışı şube sayısı 81’e yükselirken, en yüksek artış KKTC’de yaşandı. Yavru vatanı Irak, Yunanistan ve Bulgaristan izledi. Yurt dışında en fazla şubeye 25’er şube ile Ziraat Bankası ve İş Bankası sahipken, bu bankaları 8 şube ile Garanti ve 5 şube ile Halkbank izledi.
Bankaların yurt dışı şubeleri aracılığı ile kullandırdığı krediler 13 milyar dolara ulaştı.
Rusya kilidini Yapı Kredi açtı

Haberin Devamı

Yapı Kredi Moskow 25’inci yılını kutlarken, CEO Açıkalın, Rusya’daki ilk Türk bankası olarak 6 bankaya daha kapıları açtıklarını söyledi.
Rusya’da faaliyete geçen ilk Türk bankası olan Yapı Kredi Bank Moscow, geride bıraktığı 25 yıllık hizmet sürecini, Moskova’nın ünlü restoranı Turandot’ta düzenlenen kokteyl ile kutladı. Yapı Kredi Bank Moscow’un tarihin önemli bir döneminde kurulduğunu ve bugün çeyrek asrı geride bıraktığını belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın; “Yapı Kredi Bank Moscow Rusya’da açılan ilk Türk bankası olarak, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek gibi çok önemli bir misyonu yerine getiriyor. Kendinden sonraki 6 Türk bankasına da Rusya’nın kapılarını açmış olması ayrıca gurur kaynağımız” dedi.
SSCB’nin dağılışına şahit
Son 25 senede hem dünyada hem de Rusya’da politik ve ekonomik açıdan büyük değişimler yaşandığına işaret eden Açıkalın, “Sovyetler Birliği’nin dağılışını ve küreselleşme ile birlikte yeni bir döneme girerek kendini yeniden inşa edişini gördük” dedi. Yeni dönemde Rus bankacılık sektörünün de büyük bir değişim geçirdiğine işaret eden Açıkalın, sözlerine şöyle devam etti: “Yapı Kredi’nin müşteri odaklı yaklaşımını ve ‘Akıllı Büyüme’ stratejisini Rusya’da da uygulayarak iki ülke arasındaki ticaret hacmine katkıda bulunuyoruz. Çeyrek asırlık tecrübeyle önümüzdeki yıllarda da müşterileri için değer yaratmaya devam edecek.”

Haberin Devamı