Gazete Vatan Logo
Formula 1 Formula 1'de heyecan başlıyor

Formula 1'de heyecan başlıyor

Formula 1’de sezon Avustralya Grand Prix’si ile başlayacak. Organizasyonda yarış sayısı 20’den 21’e yükselirken, ‘hale’ adı verilen kokpit koruması ve hiper yumuşak lastiğin başı çektiği değişiklikler de heyecanı daha da artıracak.

Formula 1'de heyecan başlıyor

2018 Formula 1 Dünya Şampiyonası pazar günü yapılacak Avustralya Grand Prix’si ile start alacak. Her sezonun farklı bir yenilikle başladığı dev organizasyonda bu yıl, ‘hale’ adı verilen kokpit koruması ve hiper yumuşak lastiğin başı çektiği değişiklikler olacak.

Atmosferik V8 yerine turboşarjlı V6 motorların kullanılmaya başlandığı 2014’ten itibaren Mercedes’in büyük üstünlüğüne sahne olan Formula 1’de yarış sayısı ise 20’den 21’e yükseldi. Uzun yıllardır F1’e ev sahipliği yapan Malezya’nın yerine Fransa ve Almanya, programa dahil edildi. Böylece Fransa 9, Almanya ise bir yıl aranın ardından takvime döndü.

Yarış sayısının artmasına rağmen her otomobil, sezon boyunca 4 yerine 3 motor kullanabilecek. Pilotların 3 güç ünitesi kullandıktan sonra ceza alması, üreticileri daha dayanıklı motorlar yapmaya zorlayacak. Üreticilere ceza almaksızın iki kez motorlarını güncelleme fırsatı verilmesi, mühendisleri, performans ile dayanıklılık arasında seçim yapmak zorunda bırakacak.

Ayrıca otomobillerin uzadığı ve genişlediği, lastik ebatlarının büyüdüğü 2017’de takımlar arasında trend haline gelen ‘köpekbalığı yüzgeci’nin kullanımı yasaklandı. Motor muhafazasının üstünde yer alan “köpekbalığı yüzgeci” adındaki parça gibi “T kanat”lar da yeni araçlarda kullanılamayacak. Öte yandan kariyerini sonlandıran Felipe Massa’dan boşalan Williams-Mercedes koltuğuna, Sergey Sirotkin oturacak. 2011’de yaptığı ralli kazası sonucu ölümden dönen 33 yaşındaki Robert Kubica da Williams-Mercedes’in test pilotu olacak.

Haberin Devamı