Gazete Vatan Logo

998 gün sonra ‘vuslat’

2 Mayıs’ta partisine yeniden üye olan Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın AK Parti Genel Başkanı seçilecek. Daha sonra ilk grup toplantısında Binali Yıldırım Grup Başkanlığı görevine getirilecek

998 gün sonra ‘vuslat’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena’da yarın gerçekleştirilecek AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ile 998 gün önce Ahmet Davutoğlu’na bıraktığı “Genel Başkanlık” görevini Binali Yıldırım’dan devralacak. Referandumda kabul edilen anayasa değişikliği çerçevesinde 2 Mayıs’ta partisine kurucu üyeliği yeniden ihdas edilen Erdoğan’ın, Genel Başkanlığı üstlenmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinde de önemli bir viraj alınmış olacak.

Tüzük değişikliği

Ankara Arena’da saat 10.00’da başlayacak kongrede Başkanlık Divanı seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı seromonisinin ardından Yıldırım “Genel Başkan” sıfatıyla son kez bir konuşma yapacak. Genel Başkanlık ve diğer merkez organ adaylıkları için müraacatların başlatılması sonrası kongrede tüzük değişikliği gerçekleştirilecek.

Tüzük değişikliği sonrası ise tek aday olan Erdoğan “Genel Başkan adayı” olarak partililere ve delegelere hitap edecek. Kongrede konuşmaların ardından önce Genel Başkan, ardından da Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) 50 asıl 25 yedek, Merkez Disiplin Kurulu’nun 11 asıl 5 yedek, Demokrasi ve Hakem Kurulu’nun 3 asıl ve 2 yedek, tüzük değişikliğiyle kaldırılmaması durumunda da Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’nun da 5 asıl 2 yedek üyeliği için seçimler gerçekleştirilecek. Kongre Erdoğan’ın teşekkür konuşmasıyla tamamlanacak.

Haberin Devamı

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı özlediklerini ifade ederek, “O, lider olarak başımızda bulunduğunda daha bir güvenle, aşkla, heyecanla, kadrolar yüksek motivasyon kazanır” dedi.

24 Mayıs’ta grupta seçim

Kongrede Binali Yıldırım, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca AK Parti TBMM Grup Başkanlığı görevini de bırakmış olacak. Erdoğan milletvekili olmadığı için Grup Başkanlığı’nı üstlenemeyeceğinden, Yıldırım’ın bu görevini sürdürebilmesi için 24 Mayıs Çarşamba günü Ak Parti Meclis Grubu basına kapalı toplanarak, Yıldırım’ı yeniden Grup Başkanı seçecek. Yıldırım’ın tüzük değişikliği çerçevesinde Ak Parti Genel Başkan Vekili görevine de getirilmesi bekleniyor.
Gül gelecek mi?
Kongreye kurucuların yanı sıra partiden istifa eden ya da ihraç edilenler hariç olmak üzere AK Parti’nin kuruluşundan bu yana görev almış önceki dönem milletvekilleri, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları davet edildi. Bu kapsamda davetliler arasında yer alan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kongreye katılıp katılmayacağı merakla bekleniyor. Kongrede 60 bin partili salon içinde ve dışında AK Parti’de 2. Erdoğan döneminin başlamasına tanıklık edecek.

Haberin Devamı