Gazete Vatan Logo

93 milyon lirayı bankada unuttular

Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarla ilgili çağrılara rağmen yaklaşık 93 milyon lira yine unutuldu.

93 milyon lirayı bankada unuttular

Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalardaki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi veya herhangi bir yazılı talimatının tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar, zaman aşımına tabi oluyor.

Bankalar bu çerçevede zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara ilişkin duyurularını şubat ayından itibaren İnternet sitelerinden yayımladı. Zaman aşımı listesinde isim ve hesap bilgileri yer alan müşterilerin, 15 Haziran 2016 tarihine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye kimlik belgeleri ile başvurmaları gerektiği açıklandı.

Ancak bu çağrılar ve duyurular fayda etmedi. AA muhabirinin Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu (TMSF) kaynaklarından edindiği bilgilere göre, sadece bazı hesap sahipleri bankalara başvuruda bulundu. Yüz binlerce mudinin unuttuğu 601 bin 158 hesapta, 93 milyon lira kaldı.

26 binden fazla kişi bankaya koştu Geçen yıl sonu itibarıyla zaman aşımına uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirimi yapılan 627 bin 885 hesap bulunuyordu. Bunların 436 bin 792'sini mevduat, 3 bin 82'sini katılım fonu hesapları, 188 bin 11'ini de alacaklar oluşturuyordu.

Toplam 627 bin 885 hesapta mevduat, katılım fonu ve alacaklara ilişkin muhtelif döviz cinsinden, Türk lirası karşılığı yaklaşık 120 milyon lira unutulmuştu.

Duyurular sonunda sadece 26 bin 727 kişi başvuru yaptı, 27 milyon lirasını geri aldı. Ancak 601 bin 158 hesapta unutulan 93 milyon lira TMSF'ye devredildi.

DEVLET KURUMLARININ BİLE "UNUTULMUŞ HESABI" VAR

Haberin Devamı

Bu hesapların çoğu gerçek şahıslara ait iken zaman aşımına uğrayanlar arasında, şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ile devlet kurumlarına ait hesaplar da bulunuyor.

Zaman aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar arasındaki en yüksek meblağın ise 250 bin dolar olduğu kaydedildi.