Gazete Vatan Logo

922 milyon $’lık alım

94 bin puanı geçerek yine rekor kıran BIST’e yabancı yatırımcıların ilgisi 1.5 yılın zirvesine çıktı. Yabancı yılbaşından bu yana 922 milyon $‘lık net alım yaptı

922 milyon $’lık alım

Borsa İstanbul yaklaşık 4 yıl aradan sonra rekor üzerine rekor kırarken, yabancı yatırımcıların ilgisi son 1.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayımlanan verilerden hesaplanan Borsa İstanbul’daki yabancı takas oranı, Nisan’daki yüzde 65.2 ile Kasım 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Yüzde 20 kazandırdı

Merkez Bankası (TCMB), MKK ve Borsa İstanbul verilerinden derlenen verilere göre, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stokları 41 milyar dolar seviyesinde seyrederken, aylık işlemlere bakıldığında yabancı yatırımcı yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da 922 milyon dolarlık net alım yaptı.

Yabancı yatırımcıların bu yıl özellikle banka hisselerinde net alım tarafında olması, endeks üzerindeki ağırlığı yüksek banka hisselerinin yılbaşından bu yana ortalama yüzde 26 değer kazanmasını sağladı.

Bankacılık sektör hisselerinin lokomotifliğinde Ocak ayından bu yana yükseliş trendinde hareket eden BIST 100 endeksi, Mayıs 2013’ten bu yana ilk kez 93 bin puanın üzerine çıkarak rekorunu dün sabah 94 bin 332 puana taşıdı.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana yatırımcısına ortalama yüzde 20 kazandırdı. BIST’teki yabancı takas oranı, tarihi zirvesini Ekim 2007’de yüzde 72.5 ile görmesinin ardından düşüş eğiliminde hareket etmiş ve 2012’den bu yana da yüzde 61-66 bandı içinde dalgalı bir görüntü ortaya koymuştu.

ABD’liler ilk sırada

Geçen yıl 9 bin 500’ün üzerinde olan yabancı yatırımcı sayısı, son açıklanan verilere göre 9 bin 433’e geriledi.

Ülke bazında bakıldığında, ABD 58 milyar TL’yi aşan portföy değeri ile ilk sırada yer alırken, ABD’yi 25.8 milyar lira ile İngiltere, 12.1 milyar lira ile Lüksemburg, 10.4 milyar lira ile Hollanda ve 7.9 milyar lira ile Katar izledi.

İştah devam eder mi?

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Ocak ayında Merkez Bankası’nın fonlama maliyetindeki artış ve para politikasındaki sıkı duruşun verdiği güvenin yabancı yatırımcı girişine ivme kazandırdığını ifade ederek, “Yabancı yatırımcının bir ülkeye girişinde hisse senetlerinin değerlemesi kadar, giriş ve çıkış yaptığı esnadaki kur tahminleri de etkilidir. TCMB’nin Ocak’taki kararlarının ve mevcut faizlerin TL’yi kolay satılabilir para birimi olmaktan çıkarması, uzun süredir cazip değerlemelerin bulunduğu Borsa İstanbul’a ilgiyi artıran ana etken oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

BIST 100 endeksinde mevcut seviyelerin birkaç yıl vadeli düşünen yatırımcılar için hâlâ cazip olduğunu düşündüğünü kaydeden Doğan, 16 Nisan’da gerçekleştirilen halk oylamasının ardından genel seçimlerin 2019’da yapılacağı beklentisinin artmasının TL varlıkları açısından yatırımcı kararlarını pozitif etkilediğini söyledi.

Üzeyir Doğan, yatırımcıların alım iştahlarını şu konuların sınırlayabileceğinin altını çizdi:

“İdam tartışmaları, OHAL’in uzaması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ile ilgili düzenlemeler, olası kabine değişikliği ve siyasetin bir süre daha ekonomik verilerin önünde yer bulabileceği endişeleri.