Gazete Vatan Logo

92 bin konut ‘barış’tı

İmar Barışı’na başvuru yağıyor. 3 günün sonunda 100 bini aşkın kişi e-Devlet sistemine giriş yaparken, 92 bin birim için işlemler tamamlandı. Yapısını kaydettirenler için ödemeler bayramdan sonra başlayacak.

92 bin konut ‘barış’tı

Türkiye genelindeki 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen ve ‘imar barışı’ olarak da bilinen ‘Yapı Kayıt Belgesi’ne büyük ilgi var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, 8 Haziran Cuma günü öğleden sonra sistemin açılmasıyla e-Devlet üzerinden binlerce başvuru alınırken, 3 günün sonunda işlem başlatan kişi sayısı 100 bini geçti. Sisteme girenlerin bir kısmı başvurularını tamamlayabilirken, bir kısmı da başvuru esnasında istenilen bilgileri eksik olduğundan sistemden çıkış yapmak zorunda kaldı. Ancak 3 günün sonunda 92 bin bağımsız birim (konut+ ticaret) için başvurular tamamlandı. Bu da 6.5 milyon metrekarelik birimi işaret etti. Yapı Kayıt Belgesi için başvurular 31 Ekim’e kadar sürecek.

Ödeme bayramdan sonra

Yapı Kayıt Belgesi’ne e-Devlet üzerinden başvuru yapılıyor. Başvuru yapabilmek için şu bilgilere sahip olunması gerekiyor: “E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları, yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri, yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan, yapı sınıfı, aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf.”

Haberin Devamı

Başvuru işlemi tamamladıktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla bilgi verilecek. Bunun üzerine başvuru bedeli yatırılabilecek. Yapı kayıt belgesinin bedeli, en son 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek. Ödemeler bayramdan sonra başlayacak. Bu bedel, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak. Arsa emlak değeri, belediyelerden öğrenilebilecek. Yapıların metrekare maliyetini de Bakanlık 200 lira ile 2 bin lira arasında açıkladı. Güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100 bin lira değer alınacak.

12 milyon başvuru bekleniyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de dün CNN TÜRK’te katıldığı bir programda İmar Barışı’na ilişkin bilgiler paylaştı. Özhaseki, Cuma günü başlayan başvuruların 12 milyonu bulmasını beklediklerini ifade ederek, “Neredeyse bizim sitelere 100 binden fazla giriş var. En son girilen sayıları teyit eden de 10 bini geçmiş. Tahmin ediyorum 12 milyonu bulacak. Türkiye’de yüzde 60’lar civarında imara aykırılık olduğunu biliyorum ama aykırı olmayan yerlerde de ufak tefek eklentiler varmış. Her halde benim şahsi kanaatim şu; Türkiye’de 80 milyon yaşıyorsa, 55-60 milyonu ilgilendiren bir yasa bu.”
Video ile anlatım
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Barışı’na özel açtığı sitede, vatandaşların kolay buşvuru yapabilmeleri için başvuru adımları video ile anlatılıyor, Yaklaşık 5 dakikalık videoda, başvuru şartları, başvuru için gerekli belgeler ifade edilirken, e-Devlet üzerindeki başvuru adımlar tek tek gösterilerek, vatandaşın başvurusu kolayca tamamlaması sağlanıyor.

Haberin Devamı