Gazete Vatan Logo

90 ülkeyi keşfedecek

1 milyar dolarlık yatırımın ilk bebekleri Tourneo Custom ve Transit Custom’ı bantlardan indirdi

Yepyeni bir segmente giren şirket, yeni ürünleriyle ihracat yaptığı ülke sayısını 70’den 90’a çıkaracak. Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika ve Meksika, Ford Otosan’ın keşfedeceği pazarlar olacak. Yerli üretici böylece AB’deki krizden etkilenmeyecek.

Ford Otosan, 1 milyar dolarlık yatırımın meyvelerini almaya başladı. Şirket, Tourneo Custom ve Transit Custom, dün Gölcük fabrikasında düzenlenen törenle bantlardan indi. Ford, Türkiye’de üretilen bu iki yeni modelle yepyeni bir segmente giriş yaptı. Ford Otosan, Tourneo Custom ve Transit Custom ile yeni pazarlar keşfedecek. 70 ülkeye ihracat yapan yerli üretici, yeni ürünleriyle 90 ülkeye ulaşacak. Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika ve Meksika gibi pazarları ihracat portföyüne ekleyecek. Tourneo Custom ve Transit Custom’ın Türkiye’yle birlikte tüm dünyada satışına yılın son çeyreğinde başlanacak.

Ford Otosan, önümüzdeki yıldan itibaren ise yeni Transit’in üretimine start verecek. İnşaatı devam eden Yeniköy tesisinin devreye girmesiyle, Ford’un yeni mini hafif ticari aracı 2014’te bantlardan inecek. Yeni ürünlerle Kocaeli fabrikasının toplam kapasitesi 400 bin adede çıkacak.

Kapasite 400 bin adede çıkıyor

Kocaeli fabrikasında düzenlenen törende konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, gurur verici bir gün yaşadıklarını belirterek, “Tourneo Custom ve Transit Custom modelleriyle Ford dünyası iki farklı segmente girdi. Bu, ilk defa Türkiye üzerinden, Ford Otosan üretimiyle gerçekleşti” dedi.

Tourneo Custom ve Transit Custom projeleri için planladıkları yatırımın yaklaşık üçte ikisini bu yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını belirten Yenigün, şu bilgileri verdi: “3 yıllık yatırım planlarımız henüz sürüyor. 1.5 yıl sonra Kocaeli fabrikasında kapasitemiz, 110 bin adedi yeni hafif ticari aracımız, 290 bin adedi yeni Transit ailesi üretimi olmak üzere toplam 400 bin adede ulaşacak. Tourneo ve Transit Custom modellerimizin yıllık üretimini 130 bin olarak planlıyoruz.”

Yenigün, Tourneo Custom ve Transit Custom ile birlikte ihracat pazarlarına Güney Afrika ve Meksika’nın da ekleneceğini vurgulayarak, “Yeni ürünlerimizle birlikte, ihracat pazarlarımızı da arttırarak, mevcut 70 ülkeye yapılan ihracatımızı 90 ülkeye çıkaracağız” dedi.

Haydar Yenigün, Ford Otosan’ın iç ve dış piyasalarda güven yaratmaya devam ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“630 milyon dolarlık yatırımımız kapsamında Avrupa Yatırım Bankası ile 100 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladık. Bankanın, Avrupa’daki sıkıntılı ortama karşın Türk sanayine kredi veriyor olmasını Türkiye ekonomisine ve Ford Otosan’a duyulan bir güven olarak değerlendiriyoruz.”

Otomotivin anavatanı ABD’ye ihracatı % 61 arttı

Haydar Yenigün, artan ihracatıyla Ford Otosan’ın ülke ekonomisine katkı sağlayarak net ihracatçı kimliğine sahip olduğunu ispatladığını söyledi. Yılın ilk 6 ayında Kuzey Amerika’ya satışlarını yüzde 61 oranında artırdıklarını ifade eden Yenigün, yıl sonuna kadar 276 bin adet araç üretmeyi ve 208 bin araç ihraç etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Şeritten çıkan şoförü uyarıyor

Kısa şasi 4.97 metre ve uzun şasi 5.34 metre uzunluğunda olmak üzere iki versiyona sahip olacak olan Transit Custom, 8 ya da 9 koltuklu düzenlemelerle satılacak. Tourneo Custom ve Transit Custom modellerinde Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen 2.2 litre Duratorq TDCi dizel motor kullanılacak. Bu motorun, 100 beygir, 125 beygir ve 155 beygir güç üreten versiyonları olacak. Euro 5 normunu karşılayan araçlarda standart olarak otomatik Start/Stop sistemi yer alacak. Araçlar bu sayede 100 km’de ortalama 6.6 litre harcayacak. Bu veri, mevcut Transit’e göre yüzde 8’e varan bir düşüş anlamına geliyor.Tourneo Custom ve Tourneo Transit’te binek otomobil konforunu aratmayan teknolojik ekipmanlar yer alacak: İşte bunlardan birkaçı:

- Sesle kumanda edilen SYNC, araç içi bağlantı sistemi: Cep telefonu ve müzik çalarların araca bağlanabilmesine ve sesle kumanda edilebilmesine olanak tanıyor.

- Acil durum desteği: Araç içindekilerin kaza halinde Acil Yardım Hizmeti ile bağlantıya geçmesine yardımcı olacak.

- Geri görüş kamerası: İç aynaya entegre edildi.

- Şeritten ayrılma uyarısı ve sürücü ikazı: En yeni nesil sürüş destek sistemi, sürücünün istemeden şeritten ayrılması ya da direksiyon başında yorulması durumunda sürücüyü uyarıyor.

Gölcük’te 2.9 milyon araç ürettik 1.7 milyon adedini dünyaya sattık

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ford’u yepyeni bir segmente sokan yeni araçların hayırlı olmasını diledi.

Ekonominin bel kemiği olan otomotiv sektörüne, 84 yıldan beri hizmet vermekten büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını ifade eden Koç, Koç Topluluğu’nun otomotiv şirketlerinin geçen yıl Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 51’ini, ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attığını kaydetti.

Mustafa Koç, şöyle devam etti: ”Ford Otosan, bugün 10 milyar TL’nin üzerinde cirosu ile Türkiye’nin en büyük otomotiv sanayi şirketi haline geldi. Aynı zamanda ihracat liderleri sıralamasında da ikinci sanayi kuruluşu oldu. 10 yıldır üst üste otomotiv pazarında liderliği kimseye kaptırmadı. Bu dev sanayi şirketimizin çok daha büyüdüğünü hep birlikte göreceğiz. Ford Otosan, bugüne kadar 2.9 milyon araç üretip 1.7 milyon araç ihraç etti. Bu araçlar 70’e yakın ülkede ticaret hayatının önemli bir parçası oldu.”

Kocaeli, Transit üssü olmaya devam edecek

Ford Avrupa Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff Wood, Transit’in üretiminin 47 yıldır devam ettiğini belirterek, bunun Ford Avrupa ürün portföyündeki en uzun ömürlü model olduğunu ifade etti. Ford Transit’in, ticari araçlar dünyasında saygı duyulan ve global olarak benimsenmiş gerçek bir otomotiv ikonu olduğunu belirten Wood, şunları kaydetti: ”Transit modeli 47 yıldır üretilmekte ve Ford’un Avrupa ürün gamı içinde en uzun soluklu modellerinden birisi. Bugün bu uzun ve prestij dolu tarihte, tamamen yeni bir sayfa açmak üzere Transit ürün ailesinin yeni üyeleri Tourneo Custom ve Transit Custom modellerine ‘Hoş geldin’ demek için buradayız.”

Wood, Tourneo Custom’ı Ekim ayının başlarında Türkiye, Avrupa ve diğer uluslararası pazarlarda satışa sunacaklarını belirtti.

Wood, Tourneo Custom ve Transit Custom modellerinin tasarım ve mühendisliklerindeki mükemmelliğinin dünya çapında üretim deneyimine sahip Kocaeli fabrikasının eseri olduğunu dile getirerek, ”Tourneo Custom ve Transit Custom gibi, gelecek nesil Ford Transit modellerinin başlıca üretim merkezi, Kocaeli olmaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı