Gazete Vatan Logo

90 dev fabrika zor durumda

Sirmen’in Yuvacık Barajı’nın susuzluğu sanayiciyi de kuruttu. Alman’dan Japon’a, İngiliz’den Fransız’a birçok yabancı ve yerli firma susuzluktan üretimlerini durdurma noktasına geldi

CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen’in Kocaeli Belediye Başkanı olduğu dönemde yaptırdığı Yuvacık Barajı’ndaki suyun tükenmesinin ağır faturası 700 bin İzmitli ile birlikte Gebze’de faaliyet gösteren sanayiciye çıktı.

Yuvacık Barajı’nda suyun bitmesinin ardından tekrar alevlenen yatırımla ilgili tartışmalar TBMM’ye taşınırken, susuzluğa çözüm bulunamaması nedeniyle Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (GOSB) bazı sanayi kuruluşlarının üretimi durma noktasına geldi. Türkiye sanayisinin dev firmalarının yer aldığı GOSB, 5 gündür su alamıyor. Bu nedenle bazı firmalar üretimini durdururken, pek çok firma da stoklarını eritiyor.

GOSB Genel Müdürü Okan Çağlar, 17 yıldır ilk kez sularının kesildiğini, 1999 Marmara Depremi döneminde bile susuz kalmadıklarına dikkat çekti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sorunun çözümüne yönelik herhangi bir adım atmadığını belirten Çağlar, “Sanayici, Sefa Sirmen ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kavgasına kurban gitti. DSİ de bize ’Önceliğimizde değilsiniz’dedi. Hükümetin bir an önce bu konuya çözüm üretmesini bekliyoruz” dedi.

P&G: SİPARİŞ ALMAYIN
İnsanların olayın vahametinin henüz farkına varmadığını belirten Çağlar, “Türkiye’de bir Susurluk Skandalı vardı. Bu da susuzluk skandalıdır” dedi. “Burası günlük 3 milyon dolarlık ihracatı olan bir yer. Parasal kayıp bir yana Türkiye’ye yönelik önemli bir güven kaybı oluştu” diyen Çağlar firmaların tankerlerle su getirttiğini, bir kısmının kuyu suyu kullandığını, susuzluktan gıda, temizlik, ilaç ve otomotiv yan sanayindeki firmaların çok etkilendiğini ifade etti.

Procter&Gamble, Colgate Palmolive, Roche, Carrier, LG, Eczacıbaşı gibi firmalarda üretim neredeyse durma noktasına geldi. Makinalarının soğutmasında suya ihtiyaç duyan, başta oto yan sanayii olmak üzere gıda, temizlik ve ilaç şirketleri taşıma su ile bir şekilde üretimlerini sürdürmeye çalışıyor.

Firmalar, 5 gündür su alamıyor. Procter & Gamble satın alma departmanına yeni sipariş alınmaması için talimat verdi. Mal tedariki için stoklar devreye sokuldu. ABD sermayeli P&G’de stokların da eridiği, 2 gün içinde su akışının normale dönmemesi halinde üretimin tamamen duracağı ve mal sevkiyatının da yapılamayacağı öğrenildi.

ÜCRETSİZ İZİN GÜNDEMDE
10 bin kişiye istihdam sağlayan GOSB’deki firmaların susuzluk nedeniyle üretimi durdurması, firmalarda çalışanların ücretsiz izine çıkarılmasını gündeme getirdi. Çok mecbur kalınmadıkça izne çıkarmanın olmayacağı belirtilirken, çalışanlara ücretsiz izin verilmesi durumunda büyük sıkıntılar yaşanabileceği kaydediliyor.

Robben: Başka bir nedenle değil susuzluktan durduk aklım almıyor
Dünyanın en büyük temizlik, deterjan, kağıt ve kişisel bakım ürünleri üreticilerinden ABD’li Procter&Gamble’ın GOSB’deki üretim tesisi, su sıkıntısından en çok etkilenenlerin başında geliyor. ABD’den alınan özel izinle ilk kez bu konu için konuşan P&G’nin Gebze’deki Fabrika Müdürü Jan Robben, yaptığı açıklamada, şu anda herhangi başka bir nedenden değil, sadece susuzluk nedeniyle üretimi durdurduklarını belirterek, “Bu mazereti kimseye anlatamam, benim bile aklım almıyor. Bu gelişme ve çözümsüzlük, dünyanın Türkiye’ye olan güvenini sarsacaktır. Türkiye’nin en gelişmiş organize sanayi bölgesi olan Gebze bile, bu konuda boğuluyorsa Türkiye’nin imajını etkileyecek bir durum söz konusu demektir” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın sadece OSB’leri kurmakla yetinmemesi gerektiğini, OSB’lere sahip çıkması gerektiğine de dikkat çeken Robben, bölgede yaşanan su sorununa bir an önce el atımlası gerektiğini dile getirdi.

Susuz kalan Gebze’de 1.3 milyar $’lık yatırım
Konumu itibariyle İstanbul’a ve pazarlara yakınlığı ayrıca Derince Limanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na kolay ulaşımı ile avantajlı bir OSB niteliği taşıyan Gebze Organize Sanayi Bölgesi, aynı zamanda Türkiye’nin en çok yabancı yatırım barındıran OSB’si konumunda. 90 firmanın faaliyet gösterdiği GOSB’de 10 bin kişi istihdam ediliyor. Tüm yapılaşmanın tamamlanmasıyla GOSB’de 45 bin kişi istihdam edilecek. 32 tane yabancı sermayeli firmanın burada yaptığı yatırım tutarının oranı ise yüzde 66. GOSB’den yapılan toplam ihracat ise günlük yaklaşık 3 milyon dolar civarında. Buradaki 90 firmanın günlük su tüketimi 3 bin metreküp. GOSB’deki firmaların yüzde 57’si makine, kimya, otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar yapılmış olan 1.3 milyar dolarlık yatırım tutarının 2010’da 2 milyar dolar, yine 2010’da yıllık ihracat rakamının 1.5 milyar dolar olması hedefleniyor.

Önlem almadılar en azından yedek kuyu açabilirlerdi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, su olmadığı için vatandaşlara su verilemediği gibi fabrikalara da su sağlanmasında sorunlar yaşandığını açıkladı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi ile aralarında bir sözleşme olduğunu ve sözleşme hükümlerini yerine getirdiklerini kaydeden Bayram, “Biz o noktaya her gün 72 bin ton su garanti etmişiz. Kasım sonuna kadar da 1 milyon 700 bin ton su vermişiz. Yani sözleşme hükümlerine uymuşuz” dedi.

İlhan Bayram, belediyelerin organize sanayi bölgelerine su tedarik etme gibi bir sorumlulukları olmadığını, sanayi bölgelerinin kendi altyapılarını tamamlamaları gerektiğini de öne sürdü. Bayram, “Bu tür ihtimallere karşı kendi önlemlerini daha önceden almaları gerekirdi. En azından yedek kuyular açabilirlerdi” diye konuştu.

YENİ PROJE HAZIR
İlhan Bayram, İSU olarak organize sanayi bölgesi için yeni bir proje geliştirdiklerini ifade etti ve şöyle devam etti:

“Organize sanayi bölgesinin hemen yanında Denizciler Göleti bulunuyor. Bu gölete su arıtma tesisi yaparak sadece sanayi için kullanılmasını planlıyoruz. Ancak, bu projenin devreye girmesi için sanayi bölgesinden finansman açısından destek bekliyoruz. Bu destek geldiğinde önümüzdeki yıllarda benzer bir sorunun yaşanmamasını sağlayacağız. Fakat şu an için yapılacak çok fazla alternatif yok.”

Haberin Devamı