Gazete Vatan Logo

9 yıl sonra aynı yerde ‘Özlemle, öfkeyle, inatla!’

Hrant Dink 9 yıl önce öldürüldüğü yerde, anıldı. Toplanan binlerce kişi cinayetin hâlâ aydınlatılmamasına isyan etti

9 yıl sonra aynı yerde ‘Özlemle, öfkeyle, inatla!’

Gazeteci Hrant Dink, dün bundan dokuz yıl önce vurulduğu yerde, Agos gazetesinin İstanbul’un Şişli ilçesindeki eski binası önünde törenle anıldı. Polis geçen yıllardan farklı olarak Taksim Meydanı’ndan Agos’un önüne yapılacak yürüyüşe polis izin vermedi. Saat 13:30’da başlaması planlanan yürüyüşe katılmak isteyenler kaldırımlardan dağınık biçimde Agos’un eski binasına ilerledi. Anma törenine katılanlar arasında bu yıl, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da vurularak hayatını kaybeden baro başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve kızı Nazenin Elçi, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, CHP’li vekiller Selina Doğan ve Sezgin Tanrıkulu da vardı.

‘Beni Hrant karşıladı’

DİYARBAKIR’DA vurularak öldürülen Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ondan mektup getirdi: “Parmağı tetikte olan vicdandan nasip almaz. Sizler beni Diyarbakır’da sonsuzluğa uğurladıktan sonra dostum Hrant beni karşıladı. ‘Her zamanki gibi acele ettin’ diye sitem etti. ‘Dostluk yüreği acıyınca sitem edermiş’ dedim. Nar yaprakları bizimle barışacak gözyaşlarımız durulacaktı. Nusaybin’de, Cizre’de, Sur’da ayakları çıplak çocuklar bir yorgandan ibaret hayatları el arabalarıyla taşımayacaktı… Biz bulanık gölleri olan bir ülkenin sürekli temiz kalmayı isteyen nilüferleriydik. Nilüferler ki merhameti simgeler. Bu merhamet ve temizlik göldeki ruhu kirlenmişleri hep rahatsız etti… Bizi unutmayacağınızı biliyoruz.”

Haberin Devamı

Hepimiz Kürdüz hepimiz Ermeniyiz

TÖRENE katılanlar, Tahir Elçi’yi de unutmayarak, ‘Hepimiz Tahir’iz, hepimiz Kürdüz’, ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Tahir’iz’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Katilleri koruyan cinayete ortaktır’, ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganları attı.

‘Kayıp Akbank görüntüleri’ tam 10 kez kopyalanmış

Dün 9’uncu ölüm yıl dönümü olan Hrant Dink’in cinayetini aydınlatabilecek ‘Akbank görüntüleri’nin farklı zamanlarda 10 kez koplayalandığı ortaya çıktı

DOKUZ yıl önce cinayet günü Hrant Dink, tetikçi Ogün Samast ve bazı jandarma görevlileri sokaktaki Akbank şubesinin ATM (para çekme makinası) kamerasına takılmıştı. Olay gününe ait bankadan alınan görüntünün ise saat 10.00 ile 12.00 arasındaki bölümünün silinmiş olduğu belirlenmişti. Al Jazeera’nin haberine göre bankanın o dönemdeki müdürü B.İ. görüntülerin kopyasının kendisinden tam 10 kez alındığını belirtti. Müdür, “Ben sadece görüntüleri verdim. Birisi aldı, öteki aldı, öteki aldı. Herkes aldı benden. Tüm polisler geldi teker teker aldı benden” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Hepsinde görüntü var

Görüntülerin bir bölümünün ‘silindiğinin’ hatırlatılması üzerine banka müdürü, cinayet günü ve daha sonraki günlerde polislerin gelerek sürekli görüntü istemeleri üzerine son gelen polise ‘görüntülerin kopyasını değil orijinaliyle birlikte tamamını verdiğini’ söyledi. B.İ. görüntüleri alan polislerin kendilerini ‘asayiş büro, terör büro ve istihbarat büro polisleri’ olarak tanıttığını ifade etti. Görüntüleri verirken sadece bir kez tutanak tuttuğunu ifade eden banka müdürü, tutanağın da eski soruşturma savcılığına verildiğini belirtirken bu görevlinin tespit edilmesi halinde, görüntünün tamamına ulaşılabilme ihtimali üzerinde duruluyor. Şu ana kadar müdürle yüzleştirilen polis ya da jandarma personeli olmadı.

Haberin Devamı